Svijet
0

Pakistan i UNHCR planiraju popis žrtava zemljotresa

FENA
Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) uskoro će u saradnji s pakistanskim vlastima organizirati popis ugroženog stanovništva da bi bliže odredila profil porodica koje žive u kampovima u sjevernim dijelovima Pakistana.

"Cilj popisa po kampovima jeste da se zabilježi ukupan broj i stepen ugroženosti žrtava zemljotresa. Dobijeni podaci poslužit će i prilikom planiranja preliminarnih faza obnove", izjavila je Indrika Ratvate, koordinatorica sektora za humanitarnu pomoć UNHCR-a u Islamabadu.

U razornom zemljotresu od 7,6 stepeni Rihterove skale, koji je 8. oktobra pogodio Sjeverozapadnu pograničnu pokrajinu i pakistanski dio Kašmira, stradalo je najmanje 80.000, a povrijeđeno preko sto hiljada ljudi. Tom prilikom, bez krova nad glavom ostalo je više od 3,5 miliona osoba.

Osim toga, procjenjuje se da će tokom oštre zime morati da se obezbijedi hrana za 2,3 miliona ljudi.

Prema izvještaju Savezne komisije za pomoć ugroženima u Islamabadu, podignuto je 55 kampova - šatorskih naselja u kojima živi nešto više od 58.000 ljudi.

U kampovima radi dvadesetak škola s gotovo 90 predavača i preko 1.100 učenika.

U Sjeverozapadnoj pograničnoj pokrajini podignuta su još 23 šatorska naselja s ukupno 35.000 stanovnika.

U pokrajini radi dvadesetak škola s nešto manje od sto nastavnika i preko 3.000 učenika.

UNHCR pakistanskim vlastima i lokalnim nevladinim organizacijama obezbjeđuje materijalnu i tehničku pomoć za preko 37 planiranih kampova.

Agencija trenutno pomaže oko 400 "divljih" kampova s manje od 50 šatora, koji su raštrkani na površini od 30.000 km kvadratnih.

Popis je već počeo u oblasti Mansehra, izjavila je Vivijen Tan, glasnogovornica UNHCR-a u Islamabadu, prenijela je Irna.

"Bilježe se osnovne informacije kao što su broj članova porodice, njihova starost, spol i informacije o hraniteljima i njihovoj mogućnosti da omoguće pravilnu rehabilitaciju", zaključila je ona.