Sedam dana pred izbore
39

Pakistan: Dan nakon što je osuđen na 10 godina, Imran Khan dobio još 14 godina zatvora

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Bivši pakistanski premijer Imran Khan osuđen je na 14 godina zatvora zbog korupcije, samo dan nakon što je osuđen na 10 godina zatvora zbog odavanja državnih tajni.

Khanova supruga, Bushra Bibi, također je osuđena na 14 godina zatvora u slučaju, poznatom kao Toshakhana, koji ih je oboje optužio za nezakonitu prodaju državnih darova. Sudac im je također izrekao zabranu obnašanja političkih dužnosti u trajanju od 10 godina.

Sudija je odbio zahtjev Khanovih advokate za unakrsno ispitivanje svjedoka na suđenju, a Khanovi advokati nisu bili prisutni u srijedu kada je izrečena kazna.

Bibi se predala vlastima u zatvoru Adiala u Rawalpindiju u srijedu ujutro.

Optužen za prodaju državnih darova

Presuda Khanu uslijedila je samo dan nakon što je posebni sud, također u zatvoru, proglasio Khana krivim za odavanje državnih tajni u vezi s osjetljivom diplomatskom depešom koja je navodno nestala u njegovom posjedu. Khan je opisao suđenje kao laž, a advokati su rekli da će se žaliti na presudu.

Presuda dolazi samo sedmicu dana prije nego što će Pakistan izaći na birališta na svojim dugo odgađanim općim izborima. Iako je Khanu već zabranjeno kandidiranje, on je i dalje izuzetno popularan među biračima.

Ovo je druga kazna za Khana u slučaju Toshakaha, koji se odnosio na optužbe da je bivši premijer kupio nekoliko darova dužnosnici po niskim cijenama i potom ih prodao za neprijavljenu dobit. Khan je sve negirao.

Nadzornik za borbu protiv korupcije tvrdi da su Khan i njegova supruga primili 108 darova od šefova država i stranih dužnosnika, od kojih neki vrijede milione rupija, tokom njegovog premijerskog mandata i da je mnoge nezakonito zadržao ili prodao par.

Khan je u augustu dobio kaznu od tri godine u tom slučaju, ali nakon što je viši sud poništio presudu, pravni postupak je ponovno počeo nakon što su istražitelji iznijeli nove dokaze koji se odnose na nakit koji je dao saudijski prijestolonasljednik, a koji su navodno držali Khan i njegovi žena.

Khan tvrdi da je riječ o političkom procesu

U srijedu je sudija izrekao još strožu kaznu protiv Khana i njegove supruge, koja je uključivala zajedničku novčanu kaznu od 787 miliona rupija (2,8 miliona dolara).

Khan, koji je svrgnut s vlasti 2022., tvrdio je da su sve brojniji slučajevi protiv njega politički motivirani.

Otkako je smijenjen s dužnosti izglasavanjem nepovjerenja, Khan je počeo javno kritikovati moćnu vojsku koja je dugo bila optuživana za miješanje u politiku. Naveo je da mu je vojni vrh "zamjerio" i da mu je orkestrirao zatvaranje kako se ne bi mogao kandidirati na izborima.

Khanova stranka Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) također se suočava s uznemiravanjem i zastrašivanjem, s višim vodstvom zatvaranim ili pod pritiskom da napuste stranku, dok je radnicima onemogućeno voditi kampanju ili održavati političke skupove u pripremi za izbore.