O napadu na Mumbai
0

Pakistan će kazniti sve krivce na temelju "uvjerljivih" dokaza

FENA
Pakistanski premijer Yusuf Raza Gilani izjavio je u ponedjeljak da će eventualni pakistanski počinioci napada u Mumbaiju biti kažnjeni ako se dokazi dostavljeni protiv njih pokažu "uvjerljivim".

Gilani je govorio tokom posjete Islamabadu zamjenika američke državne tajnice za Južnu Aziju Richarda Bouchera, koji je došao da smiri tenzije između Pakistana i Indije, nakon napada u Mumbaiju.

Gilani je govorio o "stalnim naporima Pakistana da smiri aktuelne tenzije s Indijom i opredjeljenju njegove vlade da poduzme mjere protiv bilo kojeg pakistanskog građanina ako se pokaže da su ti dokazi uvjerljivi", navodi se u saopćenju njegovih službi.

U ponedjeljak je indijski ministar vanjskih poslova Pranab Mukherjee objavio da je New Delhi zvanično dostavio Islamabadu dokaze koji pokazuju da je islamistička specijalna jedinica bila povezana s "elementima iz Pakistana".

Pakistanska diplomatija je odgovorila da je primila taj dosje i da ga razmatra.

New Delhi, Washington i London pripisuju napade u Mumbaiju Lashkar-e-Taibi, oružanoj islamističkoj skupini zabranjenoj u Pakistanu.

Ovaj pokret, koji je negirao bilo kakvu umiješanost u napade, obučio je specijalnu jedinicu od deset ubica, Pakistanaca, smatra New Delhi, uz podršku "elemenata" pakistanskoga režima, odnosno obavještajnih službi Islamabada, smatraju indijski zvaničnici.

Nekoliko američkih dužnosnika, među kojima američka državna tajnica Condoleezza Rice i nen zamjenik John Negroponte, nedavno su boravili u Indiji i Pakistanu kako bi pokušali smiriti dva jaka američka saveznika.