{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pakistan će biti najveći izazov za Obamu

F
12.11.2008. u 19:24
0
0
Pakistan će biti najveći izazov za Obamu
0
Pakistan će biti najveći izazov za Obamu
Raketni odbrambeni sistem u Evropi i Iran samo su neki od izazova s kojima će se suočiti izabrani američki predsjednik Barack Obama na vanjskopolitičkom planu, prenosi VoA u srijedu.
Obama je obećao da će zadržati Sjedinjene Države snažnima i sigurnima, ali da će se više oslanjati na diplomatiju nego na vojnu silu.

Zbigniew Brzezinski, savjetnik za Nacionalnu sigurnost u administraciji Jimmyja Cartera i savjetnik Baracka Obame, vjeruje da bi pregovori, a ne sila, prije mogli dovesti do rezultata u odnosima s Iranom.

Robert Hathaway iz međunarodnog centra za znanstvenike Woodrow Wilson vjeruje pak da će Pakistan biti najveći izazov novog predsjednika: "Pakistan je na rubu raspada. To je velika zemlja, šesta najveća na svijetu po broju stanovnika. Posjeduje nuklarno oružje. Trenutno je iznimno nestabilna i politički i ekonomski, ustvari je na rubu bankrota."

Hathaway dodaje da Obamino porijeklo i činjenica da je dio djetinjstva živio u Indoneziji daju sljedećem predsjedniku jedinstvenu perspektivu na vanjsku politiku.

Udes u Drinskoj ulici

12.11.2008. u 19:37
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: