Svijet
0

Pakistan: Bombaši poginuli u napadu na bivšeg ministra

FENA
Dva bombaša poginula su u pakistanskoj pokrajini Pandžab, u nedjelju, kada su naprave koje su nosili prerano eksplodirale u pokušaju atentata na bivšeg ministra, saopćila je policija.

Eksplozija u Haroonabadu u južnom Pandžabu dogodila se samo nekoliko dana nakon ubistva bivše premijerke Benazir Bhutto u samoubilačkom atentatu koji je pokrenuo val nasilja u zemlji u kojem su stradale najmanje 44 osobe.

Policija je navela kako vjeruje da je meta napada bio Mohamed Ejaz-ul Haq, bivši ministar za vjerska pitanja u vladi predsjednika Perveza Musharrafa koji je nešto ranije boravio u kući 200 metara dalje od mjesta eksplozije.

Na mjestu eksplozije policija je pronašla dijelove tijela i motocikla dvojice napadače i pretpostavlja da im se dogodila nesreća ili su pali s motocikla čime su izazvali eksploziju.

Haq je sin bivšeg vojnog zapovjednika generala Mohameda Zai-ul-Haqa, koji je pogubio oca Benazir Bhutto, bivšeg premijera Zulfikara Ali Bhutta 1979. godine.

Ul-Haq je identificiran kao moguća meta nakon samoubilačkog napada na bivšeg ministra unutarnjih poslova Aftaba Ahmeda Khana Sherpaoa prošle sedmice u kojem je poginulo više od 50 ljudi.

Pakistanska narodna stranka ubijene Benazir Bhutto (PPP) u nedjelju će na svom sastanku odlučiti da li će bojkotirati izbore zakazane za 8. januar.

Na sastanku će također biti pročitana oporuka Benazir Bhutto i razmatrat će se kandidat za njezinog nasljednika na čelu stranke.

Neimenovani izvori bliski stranci koje prenose pakistanski mediji javljaju kako bi 19-godišnji sin ubijene Benazir Bhutto Bilawal Zardai mogao biti imenovan njezinim nasljednikom. Iz stranke, kako prenosi Hina, nisu komentirali te tvrdnje štampe.