Svijet
0

Paket za stimulaciju privrede Evropske unije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Paket za stimulaciju privrede Evropske unije ima široku podršku i Njemačka će sigurno imati aktivnu ulogu u njemu, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, na mini samitu u Londonu posvećenom ekonomskoj krizi.

Barroso, britanski premijer Gordon Brown i predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy odbacili su spekulacije da Njemačka, najveća evropska privreda, ima rezerve u pogledu plana, vrijednog oko 200 milijardi eura.

"Ponosan sam što vidim da plan koji je predstavila Komisija ima ogromnu podršku", rekao je Barroso poslije sastanka Browna, Sarkozija i poslovnih lidera EU-a u Londonu, javio je Reuters.

"Imam potpuno povjerenje u napore koje čini Njemačka i koje će činiti. Njemačka je najznačajnija evropska privreda i bilo bi potpuno neopravdano razmišljati o bilo kakvom planu bez aktivne saradnje Njemačke", ukazao je on.

Evropski lideri će se sastati u četvrtak i petak radi razgovora o tom stimulativnom paketu koji uključuje ulaganje pet milijardi eura u energetske i druge projekte i planove za utrošak 4,5 milijardi eura u infrastrukturu u prvom dijelu 2009.

Sastanak u Londonu je prijetio da zasjeni izostanak njemačke kancelarke Angele Merkel jer su je, kako se isticalo, Brown i Sarkozy prekorjeli zbog pomanjkanja entuzijazma za plan EU-a.

"Ne dijelim mišljenje da postoji neslaganje o ozbiljnosti krize i potrebe za stimulaciju privrede", rekao je Sarkozi, a njegov stav su podržali i Barroso i Brown.