Svijet
0

Pahor pozvao parlament da ratificira pristup Hrvatske NATO-u

FENA
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak u slovenskom parlamentu da nema razloga da Slovenija ne ratificira pristupni Protokol o ulasku Hrvatske u NATO.

"U aprilu prošle godine Slovenija je na samitu NATO-a u Bukureštu bila za pozivnicu Hrvatskoj i Albaniji u članstvo NATO-a, pri tome nije iznijela nikakve rezerve, a okolnosti se u međuvremenu nisu promijenile. Zato je pitanje ratifikacije pristupnog protokola ujedno i pitanje vjerodostojnosti Slovenije", rekao je Pahor na početku parlamentarnog zasjedanja.

On je to kazao odgovarajući na zastupničko pitanje predsjednika Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča što će učiniti da protokol ne bude ratificiran budući da, kako je izjavio Jelinčič, dokumenti koje je Hrvatska poslala NATO-u "prejudiciraju granicu" sa Slovenijom jer navodno sadrže neke zemljovide.

Kako je u odgovoru istaknuo premijer Pahor, slovenski pregovarači temeljito su pregledali dokumente koje je Hrvatska poslala NATO-u i u njima nema ničega spornog.

"S tom dokumentacijom mogli su se upoznati i parlamentarni zastupnici, ništa im nije bilo sakriveno" rekao je Pahor.

Slovenski premijer pozvao je zastupnike da u četvrtak, kad se na dnevnom redu nađe glasovanje o ratifikaciji hrvatskog pristupnog protokola za NATO, budu na visini zadatka.

"Neka četvrtak iskoriste kao dan kad će svojim glasom potvrditi kredibilnost Slovenije, te pojačati njezin ugled u međunarodnoj zajednici" rekao je Pahor.

Jelinčič nije bio potpuno zadovoljan premijerovim odgovorom, te je zatražio da o tome pitanju parlament još jednom raspravlja. Da bi takav Jelinčičev zahtjev bio usvojen, bila bi potrebna dvotrećinska većina. Glasovanje o Jelinčičevom prijedlogu mora biti najkasnije do četvrtka, kad se glasa o ratifikaciji pristupnih pregovora za Hrvatsku i Albaniju.