|

"Padom Berlinskog zida svi su dobili"

"Padom Berlinskog zida svi su dobili"
0
F
FENA
9.11.2009. u 13:18
0
komentara
0

dijeljenja
"Padom Berlinskog zida svi su dobili" Foto: Reuters
Od prevladavanja podjele u centru Evrope, čiji je simbol skoro 30 godina bio Berlinski zid, dobitnici su svi, izjavio je u ponedjeljak posljednji lider bivšeg SSSR-a Mihail Gorbačov.
On je dodao da ono nije "palo s neba" i da je za tu odluku sovjetskom rukovodstvu trebalo dosta hrabrosti i da su glavni junaci ujedinjenja Njemačke Rusi i Nijemci.

Gorbačov, koga su nerijetko kritikovali što nije postavio oštrije uslove za ujedinjenje Njemačke, izrazio je u intervjuu agenciji Itar-Tass uvjerenje da je historijska pravda na njegovoj strani.

- Svi su dobili! Kudili su i kude i sada. Zato što ništa ne znaju, ali razmatraju sva ta pitanja. Međutim, u tako velikim pitanjima treba odustati od olakih suđenja i grubih i neosnovanih napada, rekao je nekadašnji sovjetski lider, izražavajući uvjerenje da je ujedinjenje Njemačke bilo neizbježno.

- Došlo je vrijeme da se Nijemci ujedine. I jasno je bilo da je trebalo da se oslonimo i na jedne i na druge, rekao je Gorbačov, dodajući da su glavnu ulogu u ujedinjenju Njemačke odigrali Rusi i Nijemci.

Govoreći o padu Berlinskog zida, čija 20. godišnjica se u ponedjeljak obilježava, Gorbačov je istakao da je to tek jedna epizoda završetka "hladnog rata".

- Te noći sam prosto spavao. Ničeg novog za mene tu nije bilo. Sve je vodilo ka tome, prisjeća se Gorbačov, ne skrivajući ponos što je sve uspjelo da se riješi mirnim putem, navodi ruska državna agencija.

- Ponosan sam što smo našli takav pristup, što smo uvažili želje i to što je potrebno svima da bi za nas najbolnije mjesto bilo likvidirano. I stvar nije u zidu, nego u tome da je bila podijeljena zemlja u centru Evrope, ogroman narod. I trebalo je uraditi tako da sva naša vojska, koja se tamo nalazila - oko 400.000 ljudi - ostala na svojim mjestima, istakao je Gorbačov.

- Pozicija je bila takva: Neka Nijemci rješavaju sami. I oni su riješili. I mislim da nisu loše riješili. Ponosan sam što smo krenuli na to. Mi - to smo mi svi, ne samo učesnici koalicije, već sve zemlje zapadne i istočne Evrope, dodao je on, prenosi Tanjug.

Protiveći se računanju udjela političkih lidera, Gorbačov je rekao da je to bio "težak rad, politička borba čak s prijateljima i partnerima". Posljednji lider bivšeg SSSR-a podsjetio je da je nekadašnji fancuski predsjednik Francois Miterrand govorio: "Mi toliko volimo Nijemce da želimo da postoje dvije Njemačke", a bivša britanska premijerka Margaret Thatcher: "Mi toliko volimo Nijemce da želimo da se ništa ne dira i sve postoji kao što je sada".

- Bez dva junaka - Rusa i Nijemaca - niko ne bi riješio to pitanje, rekao je Gorbačov, dodajući da ne bi bilo "nikakvog ujedinjenja" da to nije želio tadašnji Sovjetski savez.

- A, šta bi se desilo, ne znam, možda treći svjetski rat, ocijenio je on.

Prema rječima Gorbačova, najvažnije je da je "u suštini nastupilo pomirenje između dva naroda" - Rusa i Njemaca, koji su bili "glavni učesnici strašnog, krvavog rata".

Gorbačov je naglasio da je lekcija jedna - ne treba graditi zidove, ali se sada "linije podjele opet pojavljuju". "Treba živjeti u svijetu, u Evropi, u toj evropskoj kući s različitim vratima i prozorima. Treba voditi dijalog", poručio je Gorbačov, ističući da samo Evropa, u saradnji s Rusijom i SAD-om, može da ima svoju ulogu i u globalnim procesima, u građenju novog svjetskog poretka.

- Vodio sam poštenu, otvorenu politiku, da se sve uradi putem demokratije i bez krvi. I to me je mnogo koštalo. Mnogo toga se nije desilo što je trebalo da se desi, rekao je Gorbačov, objašnjavajući da su Zapad, "a prije svih SAD", računali da je sada potpuni monopol u njihovim rukama i da će oni odlučivati o daljoj sudbini.

- Oboljeli su od kompleksa pobjednika. Taj kompleks pobjednika je skupo koštao. Mnogo toga bi već bilo moguće riješiti. I u Evropi ne bi bilo rata, rekao je Gorbačov, poručivši da "iz toga treba izvući zaključke".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.