Svijet
89

Paddy Ashdown: U Siriji primijeniti Dejtonski stil

Klix.ba
Nekadašnji lider Liberalnih demokrata u Velikoj Britaniji oštro se suprotstavlja vojnoj intervenciji Velike Britanije u Siriji i zalaže se za snažnije diplomatske pregovore koji bi mogli dovesti do okončanja sukoba.

Bivši visoki predstavnik u BiH lord Paddy Ashdown definitivno je jedan od najutjecajnijih političara iz međunarodne zajednice koji je ostavio značajan trag u BiH. To se prije svega odnosi na njegove konkretne poteze, jer je jedan od rijetkih predstavnika koji je konstantno bio aktivan u političkim dešavanjima u BiH, koristivši bonske ovlasti.

I danas, ovaj penzionisani političar Sarajevo i BiH nosi u svom srcu, a u intervjuu koji je dao za Independent kaže kako na zidu svoje sobe i danas drži sliku Sarajeva.

Ashdown je poznat kao veliki protivnik politike koju vodu aktuelni premijer Velike Britanije, David Cameron. Mnogi smatraju da iskustvo u osiguranju mira koje ima Ashdown, može pomoći i Cameronu koji planira da u parlamentu na dnevnom redu bude pitanje o odobravanju bombardovanja u Siriji.

Ashdown je istakao da ukoliko bi se on pitao, ne bi došlo do bombardovanja u Siriji.

"Moramo zaustaviti refleksne reakcije, nije bombardovanje rješenje za svaki problem. Ovo je četvrti veliki neuspjeh međunarodne zapadne intervencije. Prvo je bio Irak, pa Afganistan, Libija i sada Sirija", rekao je Ashdown.

Ipak, Ashdown, kada je u pitanju globalna politika i kriza, nadu vidi u nedavnom dogovoru Irana sa zapadnim silama o ukidanju sankcija i zaustavljanju nuklearnog programa.

"Zapad treba graditi koaliciju koja će trebati Putinu. Evropa i SAD bi trebali zajedno raditi te uz sporazum koji je postignut sa Theranom, stvarati neki mirovni ugovor sličan Dejtonu, koji će uključiti saradnju i Rusije i Irana i Turske ali i nekih arapskih država", istakao je Ashdown.