EU
0

Pad zahtjeva za azil u prvoj polovini 2008.

FENA
Broj zahtjeva za azil u Evropskoj uniji pao je u prvoj polovini 2008. u odnosu na drugu polovinu prošle godine, navodi se u izvještaju Visokog komesarijata za izbjeglice (UNHCR), prenosi u četvrtak agencija Agence Europe.

Po tom izvještaju u prvih šest mjeseci ove godine podneseno je 96.300 novih zahtjeva za azil, što je 11 posto manje nego u drugoj polovini 2007. kada ih je bilo 108.200.

Brojke ne uključuju zahtjeva podnesene u Italiji, ali kada bi se one i uključile, brojka bi i dalje bila manja nego u drugoj polovini 2007.

Južna Evropa imala je značajan pad zahtjeva, ali tu se izdvaja Malta s utrostručenim povećanjem broja zahtjeva.

Manje je azilanata podnijelo zahtjev i u sjevernoj Evropi, a to se uveliko pripisuje znatnom padu u Švedskoj.

U prvoj polovini ove godine Francuska je primila najveći broj zahtjeva za azil, šest posto više nego u istom razdoblju prošle godine. U razdoblju između januara i juna podneseno je 15.600 zahtjeva, ponajviše od azilanata iz Malija.

Na drugom mjestu je Velika Britanija sa 14.500 zahtjeva, a na trećem Švedska s 12.300, ali uz pad od 34 posto u usporedbi s drugom polovinom 2007. Dalje slijede Njemačka, Nizozemska i Turska, navodi se u izvještaju.

Ruskih imigranata najviše je zabilježeno u Poljskoj, Francuskoj i Austriji, a somalskih u Švedskoj, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji i Italiji.

Afganistanci su najviše zahtjeva podnijeli u Velikoj Britaniji, dodaje se u izvještaju.