Loše vijesti i za turizam
21

Pacovi "preuzimaju" ribarske gradove u Australiji: Svugdje su, uništili su automobil tokom noći

D. B.
Queesland se mjesecima bori s problemom prevelikog broja pacova, koji doslovno preuzimaju australske ribarske gradove.

Povećanje populacije pacova je prisililo ove glodare da krenu prema obali u potrazi za harnom, no mnogi od njih nisu preživjeli putovanje.

"Čovječe, pacovi su svugdje. Doslovno su uništili automobil tokom noći, pokidali su sve kablove u motorom prostoru", rekao je za AFP Derek Lord, stanovnik grada Normantona.

Dodao je da su njegove patke "poludjele" nakon što su pacovi provalili u njihove kaveze.

Pacovi su se proširili i u gradu Karumbi u proteklih nekoliko sedmica, a stanovnici tvrde da će to imati negativan efekt na turizam. Inače, Karumb aje poznat grad za ribolov i posmatranje ptica.

Video objavljen na društvenim mrežama prikazuje uginule pacove u vodi, dok muhe i drugi insekti lete oko njih. Na drugom klipu se vide kako plutaju u rijeci.

Rastu populacije pacova pogoduje kombinacija idealnih vlažnih uvjeta za razmnožavanje i obilnih prinosa. U Queenslandu se očekuje još vlažnije vrijeme, tako da stanovnici vjeruju da najgore tek dolazi.

Dijelovi Queenslanda i New South Walesa se bore s povećanjem broja pacova, a njihova populacija je dostigla stanje kuge koje nije viđeno od 2011. godine.