Svijet
0

Pack: U naredne četiri godine neće biti proširenja EU

FENA
Doris Pack (Foto: AFP)
Doris Pack (Foto: AFP)
Evropska parlamentarka Doris Pack poručila je u srijedu u Novom Sadu kako u naredne četiri godine neće biti proširenja EU jer zemlje kandidati nisu dostigle željenu razinu, ali i da Srbija neće više dobivati nove uvjete za priključenje.

Ona je na tribini koju je organiziralo Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Evropski pokret u Srbiji na temu "Zapadni Balkan na EU kolosijeku" rekla kako je za Beograd uvjet bio da poboljša odnose s Prištinom.

"O nekakvim novim uvjetima govore pojedini mediji i političari u Srbiji, ali to nije tačno jer novih uvjeta neće biti", rekla je Pak i dodala da "nije tačna ni izjava ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića o navodnim novim uvjetima koje je postavila Njemačka", prenosi Tanjug.

Ona je priznala da dio odgovornosti za odnose Beograda i Prišine snosi i Evropska unija koja nije izvršila dovoljno jak pritisak na svoje članice koje još nisu priznale Kosovo da to i učine.

Pack je kazala da zemlje članice EU ne pokazuju zainteresiranost da države s Balkana budu primljene u Uniju, istakavši da je ta nezainteresiranost loša i doprinosi jačanju utjecaja drugih zemalja na Balkanu.

Dodala je kako zbog takvog odnosa zemalja članica ljudi na Balkanu misle da ih EU ne želi i da u Srbiji najviše investiraju Rusija i Kina.

"Nije tačno da Rusija i Kina najviše investiraju u Srbiji. Najviše novca ovdje dolazi iz Europske unije, ali to većina građana ne zna jer političari o tome ne govore", rekla je Pack.

Po njezinim riječima, Rusija želi povećati svoj utjecaj u regiji, što EU mora zaustaviti jer je interes EU da Srbija bude njezin dio.

Govoreći o Izvještaju o napretku Srbije na putu ka EU, Pack je rekla da je pravosuđe najveći problem Srbije i da ono "gotovo uopće ne funkcionira".