Svijet
0

Pack: Dolazak misije EU na Kosovo je dužnost

FENA
Šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pack rekla je da Evropska unija sprema misiju za dolazak na Kosovo i da je to dužnost EU, čak i ako za taj angažman ne bude dobila "zeleno svjetlo" kroz rezoluciju Ujedinjenih naroda.

"Postoji velika potreba da EU bude na Kosovu", rekla je Pack za današnje "Večernje novosti".

"A, kako je rečeno, nova rezolucija nije potrebna. Sasvim je dovoljna Rezolucija 1244, koja ne kaže da misija EU ne može ući na Kosovo. Zato mislim da naša misija treba da otpočne rad čim UNMIK izađe, jer je to u interesu svih", pojasnila je ona.

Pack je u intervjuu za "Novosti" ocijenila i da je Republika Srpska entitet BiH te i da je "pogrešno povezivati rješavanje pitanja Kosova i Republike Srpske".

"I sam Dodik je napisao pismo u kojem kaže da nema povezanosti ova dva pitanja, kao i da referenduma u RS neće biti, jer za to nema potrebe. Ako Dodik to kaže, zašto srpski političari iz Beograda govore suprotno?", upitala se Pack.

Ona smatra i da su Amerikanci uvijek bili u vezi s Balkanom, a Rusi nikada, i da su Rusi "ovim prostorom počeli da se bave u Vijeću sigurnosti poslije bombardiranja Srbije, a Amerikanci su u regiji od samog početka. Tu, ipak, ima male razlike. Evropska unija je ta koja je zainteresirana za ovo pitanje, jer su Srbija i Kosovo u Evropi. To nije komšiluk ni Rusima ni Amerikancima! Rusi kosovsko pitanje koriste kao političko sredstvo da podijele EU", smatra Pack.

Na pitanje da ne mislite da Rusija, možda, želi da se poštuje međunarodno pravo, odgovorila je da ne vjeruje u to, i da je Kosovo specijalni slučaj, "pa nijednu drugu situaciju u svijetu ne treba da poredimo s ovom. Bila bih sretna ako bismo primijenili plan Ahtisaarija".

Ona smatra da "rezolucija 1244 mora jednom da bude ograničena, jer se rješenje za Kosovo mora naći".

Pack je dodala i da bi joj bilo više drago "kada bismo rješenje dobili pregovorima i jako mi je žao što su današnji političari pod teretom Miloševićevog naslijeđa. Ali, činjenica je da ovo vruće pitanje nije riješeno 1999. godine, a u interesu svih u regiji je da se ono riješi".

Na pitanje da li je po njoj prava kazna za grijehe Miloševićeve vladavine oduzimanje teritorije srpskoj državi, kazala je da je "Milošević vodio zemlju, bio je rat, i poslije njega nešto treba i da se izgubi".

Na novinarsku konstataciju da je poslije rata donesena Rezolucija 1244 u kojoj stoji da je Kosovo dio Jugoslavije, sada Srbije, Doris Pack je odgovorila da je "na taj način zaustavljen rat, to nije bila kazna za Miloševićevo ponašanje".

Pack smatra da bi Srbija mogla da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU i bez Mladića u Haagu, i dodala da je "takve kriminalce uvijek teško naći".

"Oni i dalje imaju načina da se kriju, imaju dobre prijatelje, koji nisu dobri prijatelji Srbiji. A ako se smatra da Mladić nije kriv, on će imati priliku to da dokaže. Puna saradnja s Haagom je apsolutno neophodna i srpska vlada je konačno to prihvatila. Dokaz za to je izručenje velikog broja osumnjičenih sudu u Haagu", smatra Doris Pack.