|

VIDEO
/
Pacijent u vegetativnom stanju progovorio: Ne boli me

Pacijent u vegetativnom stanju progovorio: Ne boli me
111
Klix.ba
13.11.2012. u 11:00
9
komentara
111

dijeljenja
Pacijent u vegetativnom stanju progovorio: Ne boli me
Kanađanin za kojeg se vjerovalo da se nalazio u vegetativnom stanju više od deset godina je uspio ljekarima reći da ne osjeća bolove. Ovo je prvi put da je jedan nekomunikativan pacijent sa teškim oštećenjem mozga bio u stanju dati odgovore koji su klinički relevantni za njegovo stanje.
Ljekari su 39-godišnjem Scottu Routleyu pitanja postavljali dok su skenirali njegovu moždanu aktivnost. Njegov ljekar je izjavio da će se zbog ovog slučaja morati ponovo pisati mnoge medicinske knjige.

Vegetativni pacijenti se bude iz kome u stanju u kojem imaju budne periode, sa otvorenim očima, ali u kojima nemaju percepciju o sebi i svijetu oko njih. Nikakvi fizički pregledi nikada nisu dali dokaze o svijesti i mogućnosti komunikacije.

"Scott je pokazao da je svjestan. Skenirali smo ga nekoliko puta i njegova moždana aktivnost pokazuje da on svjesno bira da nam odgovara na pitanja. Vjerujemo da on zna ko je i gdje se nalazi. Već dugo godina je naš cilj uspjeti postaviti pitanja koja su važna za pacijenta i dobiti na njih odgovor. U budućnosti bismo im tim pitanjima mogli poboljšati kvalitet života", kazao je profesor Adrian Owen sa Instituta za mozak i um Univerziteta Western Ontario.

Scottovi roditelji su uvijek vjerovali da je on svjestan i da može komunicirati micanjem prstiju ili pokretima očiju. Međutim, medicinsko osoblje nije nikada prihvatalo njihove tvrdnje.Profesor Bryan Young, Routhleyjev neurolog posljednjih deset godina, je rekao da rezultati skeniranja pobijaju sve dosadašnje zaključke, prenosi BBC.

"Bio sam impresioniran i zapanjen činjenicom da je on bio u stanju pokazati ove kognitivne odgovore. On je bio primjer tipičnog pacijenta u vegetativnom stanju i nije pokazivao spontane pokrete koji bi imali neko značenje", rekao je Young.

Kako kaže Young, medicinske knjige bi uskoro trebale biti ažurirane i trebale bi uključivati tehnike profesora Owena.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...