{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


PACE impresioniran organizacijom i vođenjem izbora u Turskoj

F
23.7.2007. u 13:15
0
0
PACE impresioniran organizacijom i vođenjem izbora u Turskoj
0
PACE impresioniran organizacijom i vođenjem izbora u Turskoj
Foto: Reuters;
Tidesetšestočlana delegacija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) koja je nadzirala parlamentarne izbore u Turskoj 22. jula objavila je da je impresionirana organizacijom i vođenjem izbora.
Gledajući u cjelini, glasanje je organizovano dobro i provedeno je na primjeren i profesionalan način koji svjedoči o dugoj tradiciji demokratskih izbora u ovoj državi koja je jedan osnivača Vijeća Evrope, saopćeno je u ponedjeljak iz Vijeća Evrope.

Veliki odziv birača pokazuje kako iskreno povjerenje u demokratski proces postoji u Turskoj. Vrhovni izborni odbor, kao i zvaničnici u oblasnim i lokalnim glasačkim mjestima obavili su svoje dužnosti efikasno i u dobroj volji, navodi se u saopćenju.

"Samo mogu poželjeti da su ovi izbori pošteni koliko su nesumnjivo bili slobodni", izjavio je Luc Van den Brande, vođa delegacije PACE-a. On je aludirao na parlamentarni prag od deset posto osvojenih glasova, daleko najviši u 47 zemalja članica Vijeća Evrope, određen u turskom zakonu i sa zvaničnim ciljem da osigura stabilnost, ali u praksi, limitirajući zastupništvo u parlamentu, navodi se u saopćenju.

Delegacija je ipak bila obradovana najavom da će novi parlament biti mnogo reprezentativniji nego prethodni. Iako ne postoje univerzalno prihvaćeni standardi o tom pitanju, PACE je, u svojoj nedavno usvojenoj rezoluciji o stanju ljudskih prava i demokratije u Evropi, preporučila da izborni prag treba fiksirati na nižem nivou. Štaviše, pretjerano regulirano i rigidno primijenjeno izborno zakonodavstvo rezultira birokratskom zbrkom koja može omesti proces registracije kandidata i stvoriti probleme za razne etničke grupe, uzimajući u obrzir da su odluke Vrhovnog izbornog odbora konačne i nisu predmetom sporenja, navodi se u saopćenju.

Delegacija PACE posjetila je Tursku na poziv Velike narodne skupštine i u okviru dijaloga između PACE-a i Turske, nakon zvaničnog zatvaranja procedure nadzora obaveza te zemlje kao države članice Vijeća Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: