Svijet
0

PACE impresioniran organizacijom i vođenjem izbora u Turskoj

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Tidesetšestočlana delegacija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PACE) koja je nadzirala parlamentarne izbore u Turskoj 22. jula objavila je da je impresionirana organizacijom i vođenjem izbora.

Gledajući u cjelini, glasanje je organizovano dobro i provedeno je na primjeren i profesionalan način koji svjedoči o dugoj tradiciji demokratskih izbora u ovoj državi koja je jedan osnivača Vijeća Evrope, saopćeno je u ponedjeljak iz Vijeća Evrope.

Veliki odziv birača pokazuje kako iskreno povjerenje u demokratski proces postoji u Turskoj. Vrhovni izborni odbor, kao i zvaničnici u oblasnim i lokalnim glasačkim mjestima obavili su svoje dužnosti efikasno i u dobroj volji, navodi se u saopćenju.

"Samo mogu poželjeti da su ovi izbori pošteni koliko su nesumnjivo bili slobodni", izjavio je Luc Van den Brande, vođa delegacije PACE-a. On je aludirao na parlamentarni prag od deset posto osvojenih glasova, daleko najviši u 47 zemalja članica Vijeća Evrope, određen u turskom zakonu i sa zvaničnim ciljem da osigura stabilnost, ali u praksi, limitirajući zastupništvo u parlamentu, navodi se u saopćenju.

Delegacija je ipak bila obradovana najavom da će novi parlament biti mnogo reprezentativniji nego prethodni. Iako ne postoje univerzalno prihvaćeni standardi o tom pitanju, PACE je, u svojoj nedavno usvojenoj rezoluciji o stanju ljudskih prava i demokratije u Evropi, preporučila da izborni prag treba fiksirati na nižem nivou. Štaviše, pretjerano regulirano i rigidno primijenjeno izborno zakonodavstvo rezultira birokratskom zbrkom koja može omesti proces registracije kandidata i stvoriti probleme za razne etničke grupe, uzimajući u obrzir da su odluke Vrhovnog izbornog odbora konačne i nisu predmetom sporenja, navodi se u saopćenju.

Delegacija PACE posjetila je Tursku na poziv Velike narodne skupštine i u okviru dijaloga između PACE-a i Turske, nakon zvaničnog zatvaranja procedure nadzora obaveza te zemlje kao države članice Vijeća Evrope.