{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Oxford: Podrška programu za razotkrivanje tajne vjerovanja u Boga

S
21.2.2008. u 18:13
0
0
Oxford: Podrška programu za razotkrivanje tajne vjerovanja u Boga
0
Oxford: Podrška programu za razotkrivanje tajne vjerovanja u Boga
Oxford
Istraživači sa univerziteta Oxford u Velikoj Britaniji dobili su finansijsku podršku od skoro dva miliona funti za trogodišnji program čija je ambicija razotkrivanje tajne zašto ljudi vjeruju u Boga.
Program Centra za nauku i vjeru "The Ian Ramsey" okupit će antropologe, teologe, filozofe i druge istraživače koji će pokušati naći odgovor na pitanje da li vjerovanje u neko božansko biće čini dio čovjekove biti.

"Postoje mnoga pitanja kao naprimjer što je to urođeno u čovjekovoj prirodi da vjeruje u Boga, bilo da se radi o bogovima ili nečemu nadljudskome i natprirodnome", rekao je direktor centra Roger Trigg.

On je objasnio da antropološka i filozofska istraživanja pokazuju kako je vjera u Boga univerzalan ljudski nagon, koja postoji u najvećem broju kultura čak i kada se čini da je u uzmaku u nekim dijelovima zapadnog svijeta.

"Jedan od mogućih odgovora jeste da je vjera početna pozicija, a da je za ateizam možda potrebno više objašnjenja", naveo je on.

Ovaj trogodišnji program finansira fondacija "John Templeton", neprofitna američka organizacija koja podržava istraživanja o temama vezanim za zakone prirode i duhovnost, prenijele su agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: