Klimatske promjene
113

Ovogodišnja suša u Evropi najgora u posljednjih 500 godina, a suša donosi glad

F. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zajednički istraživački centar Evropske komisije upozorio je da bi suša koja trenutno pogađa Evropu mogla biti najgora u posljednjih 500 godina.

Andera Toreti viši istraživač u centru kazao je kako prema trenutnim podacima koji nisu konačni jer godina još uvijek nije završila čini se da će suša biti gora od one iz 2018. godine.

"Samo da vam dam ideju, suša 2018. godine bila je toliko ekstremna da, gledajući unatrag barem zadnjih 500 godina, nije bilo drugih događaja sličnih suši 2018. godine, ali ove godine mislim da je stvarno gora od 2018.", kazao je Toreti.

Prema njegovom mišljenju ono što najviše izaziva zabrinutost u naredna tri mjeseca je veliki rizik od izrazito sušnog razdoblja u centralnoj i zapadnoj Evropi.

Suše su posebno pogodile rijeke u Evropi. Tako je vodostaj Rajne izazvao velike probleme u Nizozemskoj. Među najviše pogođenim rijekama je rijeka Po u Italiji. Vodostaj rijeke je tokom jula bio na najgorem nivou u posljednjih sedamdeset godina. Rijeka Po navodnjava trećinu poljoprivredne proizvodnje u Italiji.

Rijeka Po, 17. juli 2022. godine (Foto: EPA-EFE)
Rijeka Po, 17. juli 2022. godine (Foto: EPA-EFE)

U Francuskoj je zbog suše bez pitke vode ostalo više od 100 općina, a premijerka je upozorila da se država suočava sa najvećom sušom ikada zabilježenoj u zemlji. Također, u Nizozemskoj je proglašena službena nestašica vode.

Klimatske promjene ove godine su se naročito odrazile u Velikoj Britaniji u kojoj je prema zvaničnim informacijama mjesec juli bio najsušniji od 1935. godine.

U Španiji se zbog suše rezervoari vode ispunjeni tek na 40,4 posto svojih kapaciteta, što je 20 posto manje ispunjenosti od prosjeka u posljednjih dese godina za ovaj period. Zvaničnici su pozvali da se ograniči upotreba vode, posebno u regiji Andaluzije koja je jedan od najvećih proizvođača hrane u Evropi.

Osušena zemlja koja je inače bila potopljena, Lindoso rezervoar u Španiji
Osušena zemlja koja je inače bila potopljena, Lindoso rezervoar u Španiji

Vlasti u Portugalu su prijavile da je više od 1.000 smrtnih slučajeva u ovoj zemlji povezano sa visokim temperaturama, a zdravstveni instituta Carlos III je broj smrtnih slučajeva procjenio na 510.

Veliki problem u Evropi ove godine su izazvali i požari. Posebno su opustešena područja jugistočne Francuske i Španije. Zbog požara ove države su u jednom trenutku morale da evakuišu više od 15.000 svojih stanovnika.