{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovo su zemlje iz kojih je najviše dobrovoljaca i plaćenika na stranim ratištima

1.9.2014. u 22:02
13
208
Ovo su zemlje iz kojih je najviše dobrovoljaca i plaćenika na stranim ratištima
13
Ovo su zemlje iz kojih je najviše dobrovoljaca i plaćenika na stranim ratištima
Foto: AFP
Brojne zemlje, među njima i Bosna i Hercegovina, suočavaju se s problemom odlaska svojih državljana u ratna područja. CNN je objavio službene procjene o 25 zemalja, a vezano za njihove stanovnike koji su otišli na strana ratišta.
Prema tim procjenama više od 11.000 stanovnika drugih zemalja širom svijeta otišli su na ratišta u Siriju. Neki od njih su se vratili kućama.

Svi ovi ljudi su bili dijelom različitih frakcija, ponekad su mijenjali lojalnost različitim grupama i vođama. CNN u svom prikazu problematike zaključuje da zemlje koje imaju i više muslimanskog stanovništva, imaju i tendenciju da pošalju najveći broj boraca.

Zemlja iz koje je najviše ratnika otišlo u Siriju je Tunis. Iz te zemlje je otišlo njih ukupno 3.000. Sljedeća je Saudijska Arabija sa 2.500, zatim Maroko sa 1.500, iz Rusije ih je otišlo više od 800, a iz Francuske više od 700.

No, također neke zemlje sa relativno malim brojem muslimana također imaju ovaj problem i s obzirom na broj muslimanskog stanovništva mnogo ih je otišlo u Siriju. U ovu grupu spadaju Finska i Irska. Na svakih 1.400 muslimana koji žive u tim zemljama po jedan je otišao u Siriju.Interesantno je i to da je Indonezija zemlja sa najvećom muslimanskom populacijom, ali da nje izuzetno mali broj Indonežana otišao na strana ratišta. S druge strane, zemlje koje su relativno blizu ili graniče sa zemljama koje su zahvaćene ratnim sukobima, poput Turske i Alžira imaju jako malo svojih državljana na stranim ratištima.

U Velikoj Britaniji, koja je zemlja sa relativno velikim brojem muslimana s obzirom na druge evrospke zemlje, procjene su da je na svakih 6.000 muslimana jedan otišao na ratište u Siriju, dok je u Francuskoj jedan na 6.666. U Holandiji primjera radi svaki 7.700 je otišao na strana ratišta, a u SAD-u svaki 25.000.

Kada su u pitanju zemlje u regiji, ovo istraživanje jedino uzelo u obzir Kosovo. Naša zemlja nije uzeta u razmatranje, bez obzira što je i kod nas taj problem izražen, ali očito ne toliko da bi se uzeo u razmatranje u svjetskim okvirima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: