Svijet
18

Ovo su neki od najneuhvatljivijih američkih bjegunaca

Klix.ba
DB Cooper, William Bradford Bishop i Leo Burt
DB Cooper, William Bradford Bishop i Leo Burt
Ove sedmice (FBI) slavi 65. godišnjicu otkako je počeo tražiti pomoć javnosti i nuditi značajne novčane nagrade u pokušaju pronalaženja najtraženijih bjegunaca. Na listi najtraženijih nalazi se samo osam žena.

Tokom godina FBI je na listu dodavao neka od najozloglašenijih kriminalnih imena kao što su Unabombero Tedo Kaczynski, Eric Frein i James Bulger.

George Wright
George Wright
"Od 1950. godine 504 bjegunca našla su se na listi. Od toga ih je 473 privedeno i to 156 njih na osnovu direktne saradnje FBI-a sa građanima", stoji u saopćenju FBI-a.

I danas postoji veliki broj njih koji nisu izvedeni pred lice pravde. Donosimo vam listu deset najneuhvatljivijih američkih bjegunaca.

DB Cooper DB Cooper je medijisko ime osobe koja je 24. novembra 1971. godine otela avion Boing 727 na putu za Washington. Cooper je iznudio 200.000 američkih dolara za otkup, a nikada nije uhapšen niti mu se ikada uspjelo ući u trag.

George Wright George Wright je osuđen zbog ubistva 1962. godine. Iz zatvora je pobjegao 1970. godine, a 2011. godine uhapšen je u Portugalu. Wright je godinama živio pod drugim imenom u Portugalu, čije je državljanstvo imao. Nakon hapšenja, Sjedinjene Države zatražile su od Portugala da izruči Wrighta, što je Portugal odbio.

Larry Chism
Larry Chism
Leo Burt Leo Burt je optužen za bombaški napad na Univerzitet Wisconsin Madison 1970. godine u kojem je poginuo istraživač iz oblasti fizike. Burt je pobjegao, a američka služba mu nikada nije uspjela ući u trag iako je postojalo mnogo prijava da je u više navrata viđen u Kanadi.

Larry Chism Larry Chism je uhapšen zbog oružane pljačke 1978. godine, ali je ubrzo nakon hapšenja pobjegao iz zatvora. Od tada je u bijegu.

Donald Eugene Webb Donald Eugene Webb je optužen za ubistvo policajca u Pensilvaniji u decembru 1980. godine. Od tada američke sigurnosne službe nemaju informaciju da li je Webb uopšte živ.

Donald Eugene Webb
Donald Eugene Webb
William Bradford Bishop William Bradford Bishop, bivši oficir, pobjegao je nakon što je navodno ubio svoju porodicu u Sjevernoj Karolini 1976. godine. Više puta je do FBI-a stigla informacija kako se Bishop nalazi na teritorij Francuske i Tajlanda.

Dennis Lilly Dennis Slick Lilly osuđen je za pljačku, a naknadno i za krađu uniforme zatvorskog čuvara i bijeg iz državnog zatvora Missouri 1986. godine. Prošle godine objavljeno je da su njegovi posmrtni ostaci otkriveni u bašti njegove supruge.