Ocijenjeno više kriterija
77

Ovo su najbolje željezničke stanice u Evropi

B. R.
Glavna željeznička stanica u Beču (Foto: OBB/Roman Bonsch)
Glavna željeznička stanica u Beču (Foto: OBB/Roman Bonsch)
Nezavisna potrošačka grupa Consumer Choice Centre je objavila evropski indeks željezničkih stanica koji podrazumijeva ocjenu 50 najvećih željezničkih stanica prema različitim kriterijima.

Na prvom mjestu je željeznička stanica u Cirihu, na drugom mjestu je željeznička stanica u Beču i treće mjesto dijele željezničke stanice u Berlinu i Bernu.

Ocjenama su obuhvaćene različite kategorije, poput pristupačnosti, kašnjenja vozova, ponude informacija i drugih usluga. Ciriška stanica je osvojila 123 boda, dok je Bečka osvojila 94 boda. Ukupno je bilo moguće osvojiti 123 boda.

Kada je u pitanju bečka stanica koja je prvi put na spomenutom indeksu, uz pohvale učesnika testiranja za pokretne stepenice/liftove, pristupa osobama s invaliditetom, trgovine i aplikaciju za pametne telefone, dobila je i priznanje za lokalnu i međunarodnu povezanost.

Glavna bečka željeznička stanica otvorena je u oktobru 2014., a u decembru 2015. preuzela je funkciju nacionalnog, internacionalnog i regionalnog čvorišta s direktnom vezom sa svim glavnim gradovima austrijskih pokrajina i bečkim aerodromom.

Evropski indeks željezničkih stanica pruža pregled i ocjene najvažnijih željezničkih čvorišta širom Evrope, uzimajući u obzir različite kriterije kako bi putnicima pružio uvid u kvalitetu i usluge.