{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovo su kraljevi Afrike, bez ovlasti, ali još na tronu

31.7.2013. u 11:29
0
89
Ovo su kraljevi Afrike, bez ovlasti, ali još na tronu
0
U svojim šarenim haljinama, sa okićenim prijestoljima i počasnom stražom, oni još uvijek izgledaju kao pravi afrički kraljevi. Nigerijskim tradicionalnim vladarima su ovlasti oduzete prije pola stoljeća, ali čini se da su od tada izgubili sasvim malo od svog starog sjaja.
Fotograf George Osodi obišao je zapadnoafričke zemlje i snimio seriju fotografija pod nazivom "Kraljevi Nigerije", koje će biti izložene u Londonu u oktobru.

Kao poznati i slavni nigerijski fotograf Osodi je jedan od malobrojnih koji je dobio priliku da uopće uđe u ove palače i snimi vladare koji sada služe uglavnom kao svojevrstan ukras nigerijske kulturne baštine.

"Ovdje su česti sukobi među različitim etničkim grupama. Mnogo ljudi je izgubilo povjerenje u svoj identitet. Osjećao sam da je bitno da vidimo ovu raznoliku kulturu kao tačku koja nas spaja, umjesto da na to gledamo kao nešto što nas dijeli, kao naciju", kazao je Osodi za Al Jazeeru.

Među ovim "kraljevima" je i Alhaji dr. Ado Abdullahi Bayero. On je trenutni "Emir od Kana" i na toj poziciji je od 1963. godine. Bivši je ambasador u Senegalu, veoma je bogat i dosta je ulagao u tržište dionica i poljoprivredu.

Tu je i Agbogidi Obi James Ikechukwu Anyasi II. Sve do svoje smrti početkom ove godine bio je afrički monarh koji je najduže vladao. Okrunjen je titulom kralja 9. oktobra 1946., kada je imao 22 godine.

Sljedeći kojeg je Osodi fotografisao je njegovo visočanstvo Wilson Ojakovo Oghoghovwe Oharisi III. Vladao je kraljevstvom Ughelli i Urhoboland više od 33 godine.

Alayeluwa Oba Okunade Sijuwade također pripada ovoj grupi. Rođen je 1930. godine. Osim bogatog oca koji mu je priuštio lagodan život, on je i studirao poslovno upravljanje u Britaniji. Godine 1963. je postao direktor prodaje u jednoj državnoj kompaniji.

Oba Oyetunji Jimoh Olanipekun Larooyell je nasljednik vladara u jugozapadnoj Nigeriji. Godinama je radio kao nastavnik. Krunisan je 1976. Studirao je menadžment u Londonu.

Ovoj grupi pripadaju još i Benjamin Ikenchuku Keagborekuzi I, Omo N'Oba N'Edo Uku Akpolokpolo Erediauwa I, Alhaji Abdulmumini Kabir Usman, poznat kao mirotvorac u nigerijskom građanskom ratu, i Deinmowuru Donokoromo III.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: