Izbor CNN-a
12

Ovo su heroji u zaštiti okoliša koji će ove godine inspirisati ljude širom svijeta

B. R.
"Heroji zaštite okoliša" posvećeni djeci i mladim generacijama (Ilustracija: Shutterstock)
"Heroji zaštite okoliša" posvećeni djeci i mladim generacijama (Ilustracija: Shutterstock)
I u godini pred nama sigurno je da će jedno od najznačajnijih pitanja biti zaštita okoliša. CNN je istakao pojedince koje je nazvao herojima za očuvanje prirode u 2021. godini.

To su pojedinci koji mogu inspirisati veliki broj ljudi širom svijeta da ulože napor za zaštitu okoliša. Oni su ti koji imaju potencijal da ohrabre mnoge druge da naprave onaj najteži korak ka navedenom cilju, a to je prvi korak.

Za CNN to su Pablo Garcia Bororoglu, Charlie Burrell i Isabella Tree, Beth Neale, Valerie Akuredusenge, grupa studenata, Arun Krishnamurthy, Emily Penn i Joao Campos-Silva.

Pablo Garcia Borboroglu

Borboroglu je kao osnivač Globalnog društva za zaštitu pingvina pomogao milionima jedinki ove životinjske vrste na južnoj hemisferi. Polovina ove vrste je ugrožena, a uzroci za to su zagađenje plastikom, prekomjereni ribolov i klimatske promjene.

Svojim djelovanjem educira nove generacije koje će biti angažovane na zaštiti pingvina. Također ohrabruje svoje sugrađane u Argentini da se aktiviraju na zaštiti prirodnog okruženja u kojem žive.

Borboroglu je doprinio i zaštiti 13 miliona hektara morskih i obalnih staništa, među kojima je i rezervat Patagonia Azul koji se prostire na 3,1 milion hektara.

Charlie Burrell and Isabella Tree

Burrell i Tree su supružnici iz Velike Britanije koji su odlučili da svojim imanjem Knepp upravljaju na drugačiji način. Odlučili su da priroda u potpunosti odredi kako će njihovo imanje na 3.500 hektara izgledati, a na kojem je nekada bila farma.

U posljednjih 20 godina omogućili su da se stoka slobodno kreće imanjem. To je za posljedicu imalo i to da se na njemu pojave životinjske vrste kojih tu ranije nije bilo. Među njima su kornjače i ljubičasti carski leptiri.

Beth Neale

Neale je prepoznatljiva po slobodnom ronjenju ili ronjenju na dah. Prošle godine je snimila migraciju milijardi sardina u Južnoj Africi koja se dešavala od maja do jula. Time su mnogi imali priliku vidjeti uvijek iznova fascinantnu ljepotu prirode ispod morske površine.

Svojim djelom je Neale ukazala na prekomjerni ulov ne samo sardina, već i drugih morskih vrsta. Pod zaštitom je svega osam posto morskih površina na svijetu, pa zbog toga Međunarodni savez za zaštitu prirode poziva da se to poveća na 30 posto do 2030.

Valerie Akuredusenge

Akuredusenge radeći u Nacionalnom parku Volcanoes posljednjih šest godina povezuje mlade stanovnike Ruande s prirodom. To radi i kroz svoju neprofitnu organizaciju Conservation Heritage-Turambe.

Omogućila je mnogim školarcima da vide jednu od najharizmatičnijih životinjskih vrsta, planinskog gorilu. Akuredusenge podučava djecu o životinjama iz cijelog svijeta. Podstakla je nove generacije da i sami postanu konzervatori.

Studenti koji su organizovali vlastitu međunarodnu konferenciju za zaštitu okoliša

S obzirom na to da ove godine zbog pandemije koronavirusa nije održana međunarodna konferencija Ujedinjenih nacija za zaštitu okoliša (COP26), to je na svoj način uradila grupa studenata.

To su učinili online i tom prilikom podijelili iskustva o tome kako klimatske promjene utječu na njihove države. Zajedničkom izjavom su pozvali lidere iz cijelog svijeta da s njima podijele svoje ideje po ovom pitanju.

Arun Krishnamurthy

Krishnamurthy je pred sebe postavio cilj, a to je da doprinosi obnovi slatkovodnih jezera i ribnjaka širom Indije. Napustio je kompaniju Google i osnovao fondaciju za zaštitu okoliša.

Podstiče i druge, desetine hiljada volontera da također doprinesu zaštiti okoliša od smeća i otpada. Pretpostavlja se da je skoro 70 posto rijeka i jezera u Indiji zagađeno, podaci su Azijskog instituta za istraživanje razvoja.

Da bi se vodene površine i druga prirodna staništa zaštitila potrebne su godine, ali su rezultati 13-godišnjeg rada Krishnamurthyjeve fondacije vidljivi na stotinu jezera širom Indije.

Emily Penn

Penn je među onima koji se bore protiv zagađenja okeana plastikom. Putovala je u najudaljenije dijelove svijeta zbog ovog problema.

Suosnivačica je istraživačke misije eXXpedition koju čine žene. Penn je u sklopu misije tokom višegodišnjeg putovanja posjetila morska područja u kojima postoje velike količine plastike. Zbog pandemije prošle godine misija nije putovala, ali očekuju da će to biti moguće već ove godine.

Joao Campos-Silva

Campos-Silva je posvećen zaštiti Amazonovog riječnog diva koji je bio znatno ugrožen. Riječ je o ribi arapaima i Campos-Silva radi na tome da se poveća broj jedinki ove ribe. To radi zajedno s lokalnim zajednicama širom brazilske savezne države Amazonas.

Pomaci se osjete - u posljednjoj deceniji se učetvorostručio broj jedinki arapaime koja može težiti i do 200 kilograma. To se postiglo održivim ribolovom, što je za posljedicu imalo povećanje prihoda zajednica, omogućavanje ulaganja u obrazovanje i jačanje rodne ravnopravnosti kroz zapošljavanje žena.