Manmohan Singh
0

'Ovo je rat protiv Indije'

FENA
Premijer Indije Manmohan Singh, obraćajući se naciji u četvrtak, dan nakon žestokoga terorističkog napada dobro naoružanih terorista koji su izveli napade na 10 lokacija u Mumbaiju, finansijskom centru te velike zemlje, izjavio je da su napadači najvjerojatnije došli iz inozemstva.

Ne spominjući poimenično nijednu od susjednih država, Singh je naglasio kako će „susjedima“ reći da korištenje njihovih teritorija za organizaciju i izvođenje napada na tlu Indije neće biti tolerirano.

Istovremeno s obraćanjem indijskog premijera, u dva luksuzna hotela, Taj Mahal i Oberoi-Trident, pripadnici indijskih snaga sigurnosti su, pretresajući praktično sobu po sobu, nastojali oslododiti taoce i obračunati se s preostalim napadačima.

Tim od 200 komandosa, specijalaca za slamanje otpora u takvim situacijama, stigao je u spomenute hotele u četvrtak ujutro iz New Delhija, glavnoga indijskog grada. Hotele su okružili pripadnici indijske vojske.

Tokom prodiranja specijalaca u hotele mogla se čuti sporadična pucnjava. U tim objektima i na nekoliko drugih ciljeva „visokog profila“ napadači su prilikom napada u srijedu otvarali žestoku nasumičnu vatru i bacali granate.

Ubijeno je, prema do sada saopćenim podacima, najmanje 125 osoba, a povrijeđeno 327. Povrijeđeni su smješteni u tamošnjim bolnicama. Među ubijenima je i 11 policajaca i šef antiterorističkih snaga Mumbaija.

Tokom noći pripadnici vatrogasnih ekipa iz hotela Taj Mahal, čiji je jedan dio bio zahvaćen požarom izazvanim eksplozijama granata, evakuirali su veliki broj gostiju i osoblja. Za sada se pouzdano ne zna koliko je osoba u hotelima, stranaca i Indijaca, blokirano. Vjeruje se da napadači kao taoce drže više stranaca.

Jedan od hotelskih gostiju, izvještava dopisnik VoA-e, zapravo gošća, o stanju u hotelu u vrijeme napada rekla je, između ostalog, i ovo: „Hotelsko osoblje nam je govorilo da budemo tihi, ostanemo mirni, da će biti u redu, ali zapravo niko nije imao neku informaciju. Mi smo mogli sve čuti. Mogli smo čuti... znali smo da su vojnici prodrli u hotel, jer smo ih mogli čuti kako trče kroz hotel, čuli smo pucnjavu, čuli smo svaku eksploziju.“

Pomoćnik indijskog ministra unutarnjih poslova Sri Prakash Jaiswal napade je ocijenio kao vrlo dobro planirane i među najtežim do sada izvedenim na tlu Indije i istakao: „Nema sumnje da su napadači visoko istrenirani i da su napade izveli na zamišljeni način. Želimo uvjeriti sve ljude da ne klonu duhom. Mi ćemo na napade odgovoriti na primjeren način. Vlada Indije ove terorističke napada smatra ratom protiv zemlje i u ovoj situaciji djelovat će kao da je ratno stanje.“

Mumbai je danas grad u nekoj vrsti policijskog sata. Policija je pozvala građane i goste grada da ne izlaze na ulice i da i na taj način olakšaju vlastima da se nose sa novonastalom situacijom.

Odgovornost za napad preuzela je malo poznata teroristička grupa koja sebe naziva Dekanski mudžahedini. Pojam mudžahedin vezuje se na islamske ekstremiste, dok riječ Dekan može značiti da je ta teroristička grupa na određeni način povezana s visoravni Dekan, područjem na jugu Indije.