{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ove godine 1.450 osoba žrtve trgovine ljudima

F
FENA
17.10.2008. u 18:23
0
0
Ove godine 1.450 osoba žrtve trgovine ljudima
0
Ove godine 1.450 osoba žrtve trgovine ljudima
Foto:ilustracija
Trgovci ljudima oteli su u devet prvih mjeseci ove godine 1.450 osoba u Uzbekistanu, izjavio je u petak državni tužilac ove bivše sovjetske republike u centralnoj Aziji.
Od početka 2008. godine pokrenuto je 446 kaznenih postupaka protiv trgovaca ljudima, a 339 osoba je pod istragom, precizirao je državni tužilac Rašid Kadirov za dnevni list na engleskom jeziku Narodnoe Slovo.

Trgovci su muškarce odvodili u Rusiju i Kazahstan, gdje su korišteni kao radna snaga, a žene su bile seksualne robinje u Rusiji i Kazahstanu, ali i na Tajlandu, u Turskoj, Indiji i Izraelu, kao i u zemljama u Perzijskom zalivu, dodao je on.

Stručnjaci navode da između dva i tri miliona Uzbekistanaca radi u inozemstvu, uglavnom u Rusiji i Kazahstanu, kako bi pomogli svojim porodicama u zemlji. Prosječna plaća u ovoj zemlji od 27 miliona stanovnika je oko 19 dolara (14 eura).

Većina Uzbekistanaca u inozemstvu radi ilegalno i često su eksploatirani, prema podacima organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Uzbekistan je ove godine izglasao zakon koji je povećao kazne protiv trgovine ljudima i usvojio konvenciju UN-a kako bi se borio protiv kriminalaca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: