Protesti u Egiptu
0

"Ovako, znači, izgleda sloboda"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanski dnevnici u vanjskopolitičkim rubrikama u srijedu najviše pišu o Egiptu, a The Guardian u naslovu izvještaja iz Kaira citira jednog od hiljada Egipćana koji su izašli na ulice da izraze nezadovoljstvo vladom predsjednika Hosnija Mubaraka, koji je rekao: "Ovako znači izgleda sloboda." Jedan Guardianov komentator uz ovaj izvještaj ocjenjuje da je novi val protesta poremetio "udoban život" egipatskog predsjednika, kao i da u Egiptu još nema revolucije.

Uz to, Guardianov komentator Simon Tisdol upozorava da je nemoguće procijeniiti posljedice mogućeg Mubarakova pada po Izrael i bliskoistočni mirovni proces, Iran, američki utjecaj na Bliskom istoku i po širenje militantnog antizapadnog islama.

The Independent je iz Kaira objavio svjedočanstvo jednog očevica da su protesti počeli mirno u dva popodne u više dijelova grada - i da su sudionici kao razloge za izlazak na ulice navodili siromaštvo i korupciju, zahtjeve za ostavkama ministara, nepostojanje sloboda i zasićenost "izdajničkom" Mubarakov vladom.

Izvjestitelj The Timesa iz Kaira kaže kako je stekao dojam da su protestni marševi u utorak organizirani da bi izvukli na ulice veliki broj stanovnika koji se obično suzdržavaju od političkih aktivnosti - bilo zbog straha od hapšenja ili osjećaje nemoći.

Times prenosi i izjavu diplomiranog pravnika Ahmeda, već tri godine nezaposlenog, koji je rekao da Egipćane strah sprečava da se promijene.