|

"Ovako, znači, izgleda sloboda"

"Ovako, znači, izgleda sloboda"
0
F
FENA
26.1.2011. u 11:10
5
komentara
0

dijeljenja
"Ovako, znači, izgleda sloboda" Foto: AFP
Britanski dnevnici u vanjskopolitičkim rubrikama u srijedu najviše pišu o Egiptu, a The Guardian u naslovu izvještaja iz Kaira citira jednog od hiljada Egipćana koji su izašli na ulice da izraze nezadovoljstvo vladom predsjednika Hosnija Mubaraka, koji je rekao: "Ovako znači izgleda sloboda." Jedan Guardianov komentator uz ovaj izvještaj ocjenjuje da je novi val protesta poremetio "udoban život" egipatskog predsjednika, kao i da u Egiptu još nema revolucije.
Uz to, Guardianov komentator Simon Tisdol upozorava da je nemoguće procijeniiti posljedice mogućeg Mubarakova pada po Izrael i bliskoistočni mirovni proces, Iran, američki utjecaj na Bliskom istoku i po širenje militantnog antizapadnog islama.

The Independent je iz Kaira objavio svjedočanstvo jednog očevica da su protesti počeli mirno u dva popodne u više dijelova grada - i da su sudionici kao razloge za izlazak na ulice navodili siromaštvo i korupciju, zahtjeve za ostavkama ministara, nepostojanje sloboda i zasićenost "izdajničkom" Mubarakov vladom.

Izvjestitelj The Timesa iz Kaira kaže kako je stekao dojam da su protestni marševi u utorak organizirani da bi izvukli na ulice veliki broj stanovnika koji se obično suzdržavaju od političkih aktivnosti - bilo zbog straha od hapšenja ili osjećaje nemoći.

Times prenosi i izjavu diplomiranog pravnika Ahmeda, već tri godine nezaposlenog, koji je rekao da Egipćane strah sprečava da se promijene.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...