{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovako izgleda najsavremeniji gradski prijevoz u svijetu

Klix.ba
6.4.2015. u 18:02
6
47
Ovako izgleda najsavremeniji gradski prijevoz u svijetu
6
Hong Kong je grad koji ima više od sedam miliona stanovnika. Oni svakodnevno mogu uživati u najsavremenijem gradskom prijevozu u svijetu.
Sistem metroa izgrađen je tokom 1974. godine, a 2000. godine je privatizovan te od tada nije izgubio ni najmanje na svojoj efikasnosti.

Riječ je o jednom od najjeftinijih metroa u svijetu jer cijena karte u prosjeku iznosi svega jedan dolar.

Operativni centar metroa izgleda u najmanju ruku futuristički i obezbjeđuje nesmetan saobraćaj 24 sata, 365 dana u godini, navodi CNN.

Dužina pruge je 218 kilometara i, kako navode stručnjaci, omogućava građanima da se prevezu sa jedne na drugu lokaciju brže nego vlastitim vozilima.

"Svaki problem koji nastane u sistemu nastojimo riješiti u dvije minute", ističe za CNN operativni direktor Metroa Hong Konga Jacob C. Kam.

Prema posljednjim statističkim podacima, u toku protekle godine evidentirano je čak 1,6 milijardi putnika u ovom gradskom prijevozu.

Profesor na univerzitetu u Hong Kongu Jin Murakami kaže da je to izvanredan metro sistem u smislu finansiranja i operativnosti.

Tokom 2014. godine ovaj sistem metroa je oborio svjetski rekord po broju dana (120) u kojima se nije desilo nijedno kašnjenje u gradskom prijevozu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: