|

Ovako danas izgleda predgrađe Damaska, centar sukoba sirijske vojske i pobunjenika

Ovako danas izgleda predgrađe Damaska, centar sukoba sirijske vojske i pobunjenika
15
Klix.ba
23.12.2015. u 11:04
78
komentara
15

dijeljenja
Portal Russia Today je objavio snimke predgrađa sirijskog grada Damaska koji je centar žestokih borbi sirijske vojske i pobunjenika.
Stanovnici predgrađa Damaska Džobar, svoje su domove napustili neposredno prije žestokog konflikta i razaranja. Sada se tu nalaze uglavnom pobunjenici, koji ne žele napustiti svoje jedino utočište.

Prije sukoba koji je u Siriji izbio 2011. godine, u predgrađu je živjelo blizu 300.000 ljudi, većinom sunita. Bilo je tu mnogo historijskih građevina među kojima je i Zelena sinagoga, najstarija sinagoga na svijetu. Također, u predgrađu je bila smještena i Velika džamija, kao i grobnica proroka Elijaha. U Džobaru su se nalazila i antička kupatila izgrađena tokom Osmanskog carstva.

Totalno uništeni Džobar je snimljen iz zraka pomoću drona. Ovo mjesto je samo jedan od mnogih pokazatelja brutalnosti i patnje civila tokom rata u Siriji. Oni koji su ostali u Džobaru se kreću podzemnim tunelima i ne pripadaju nijednoj od zaraćenih grupa. Ulice, pa čak i kuće, pripadaju različitim grupama.

Džobar je strateški važan zbog glavne ceste koja vodi do istočnog predgrađa Damaska. Sirijska vojska je u nekoliko navrata pokušala zauzeti Džobar, ali bez uspjeha.
Prijavi grešku


Komentari (78)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...