Svijet
0

Ova sedmica vrlo važna za status Kosova

FENA
Ova će sedmica, po svemu sudeći, biti odlučujuća za odgovor na pitanje da li će se status Kosova riješiti do kraja godine ili ne, javljaju u ponedjeljak prištinski mediji na albanskome.

Mediji ističu kako će se od ponedjeljka do petka pitanje statusa Kosova prenijeti u New York, gdje će najvažniji međunarodni čimbenici razmatrati rezultate dosadašnjih pregovora i daljnje korake koji će se poduzeti u nastavku procesa.

U New Yorku su za ovaj tjedan zakazane tri važna sastanka na čijem će dnevnom redu biti Kosovo: sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica Kontaktne skupine, sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članice NATO-a te krajem tjedna sastanak Vijeća sigurnosti UN-a, na kojemu će glavni pregovarač UN-a za status Kosova Martti Ahtisaari podnijeti izvješće o tijeku pregovora između Prištine i Beograda.

Kako navode mediji u Prištini, pozivajući se na međunarodne izvore, tijekom desetak bilateralnih službenih i neslužbenih susreta raznih međunarodnih dužnosnika biti će obavljene konzultacije o tome što treba poduzeti nakon dosadašnjih pregovora o tehničkim pitanjima, koji nisu dali očekivane rezultate, te uz i dalje dijametralno suprotna stajališta Prištine i Beograda o rješenju statusa Kosova.

Tijekom tjedna u New York će otputovati i srbijanski predsjednik Boris Tadić i ministar vanjskih poslova Vuk Drašković, koji će, prema srbijanskim medijima, imati nekoliko važnih bilateralnih sastanaka.

Episkop raško-prizrenski Artemije također će tijekom tjedna otputovati u SAD, gdje će tijekom desetak dana razgovarati o stanju na Kosovu. Prema priopćenju Eparhije raško-prizrenske, s njim će u SAD putovati i predsjednik Srpskog nacionalnoga vijeća Kosova Dragan Velić.