David Cameron
0

"Ova godina je presudna za suzbijanje pobune talibana"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ova godina je presudna za NATO-ove snage u Afganistanu da pokažu napredak u suzbijanju pobune talibana, ocijenio je u četvrtak britanski premijer David Cameron.

Cameron, koji prvi put nakon izbora boravi u posjeti Afganistanu, rekao je da neće narediti povećanje broja vojnika u toj zemlji, prenijela je agencija Associated Press.

"Povećanje trupa nije na dnevnom redu Velike Britanije", kazao je britanski premijer, koji se prošlog mjeseca nakon preuzimanja dužnosti sastao s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem.

Cameron je tokom razgovora u četvrtak kazao da je sukob u Afganistanu i dalje prvi na listi vanjskopolitičkih prioriteta njegove vlade. Velika Britanija ima oko 10.000 vojnika u Afganistanu i drugi po veličini kontingent u okviru međunarodnih koalicijskih snaga, poslije SAD-a (94.000).

Cameron je rekao da je njegova zemlja spremna pomoći naftnom gigantu British Petroleumu (BP) u čišćenju naftne mrlje u Meksičkom zaljevu. "To je ekološka katastrofa. BP treba poduzeti sve što može ne bi li se izborio sa situacijom, a vlada Velike Britanije je spremna pomoći", kazao je novinarima u Kabulu.

Cameron je napomenuo da će to pitanje prvom prilikom biti tema njegovih razgovora s američkim predsjednikom Barakom Obamom, prenio je Reuters.

Dužnosnici u Londonu napominju da bi Cameron trebalo da telefonski razgovara s Obamom tokom vikenda. Oni su zadnji put razgovarali 11. maja, kada je Obama bio prvi svjetski lider koji je pozvao Camerona da mu čestita izbor na dužnost premijera.