Svijet
7

Ova djeca zaslužuju vašu pažnju: Rođeni u prašnjavim sobama nemaju prava ni na djetinjstvo

Klix.ba
Haneen je stara deset dana. Rodila se u izbjegličkom kampu Zaatari.
Dok je čitav svijet čekao informaciju o tome da li se vojvotkinja od Cambridgea Kate Middleton porodila i da li je na svijet donijela djevojčicu ili dječaka, u Jordanu, u skučenoj prostoriji izbjegličkog kampa nekoliko Sirijki je donijelo na svijet svoje prinčeve i princeze.

Izbjeglički kamp Zaatari nalazi se u Jordanu i tamo je smješteno najmanje 160.000 Sirijaca, iako je kamp predviđen za najviše 60.000 ljudi.

U kampu se nalazi samo jedna klinika, gdje je zaposlen jedan ljekar i dvije babice. Smještena je tu i bolnica, koju vodi vojska Maroka, i gdje je zaposlen jedan ginekolog i jedan anesteziolog.

Dok je svijet čekao da se porodi Kate Middleton upravo u tom kampu, u malim, prašnjavim prstorijama, rođeno je 15 beba. Uslovi u kojima su te majke se porađale nikoga ne zanimaju.

O toj djeci nije brujala svjetska javnost. Masa nije oduševljeno pozdravljala i slala čestitke sa željama za zdravlje i dug život, a i ta djeca su nečiji prinčevi i princeze.

Global Post donosi fotografije djece koja žive u izbjegličkom kampu i koja zasigurno zaslužuju pažnju, možda čak i veću nego kraljevska beba.