|

Otvoreno pismo FIDH-e Nicolasu Sarkozyju

Otvoreno pismo FIDH-e Nicolasu Sarkozyju
0
F
FENA
10.12.2007. u 14:54
0
komentara
0

dijeljenja
Otvoreno pismo FIDH-e Nicolasu Sarkozyju
Međunarodna federacija liga za ljudska prava (FIDH) osudila je u ponedjeljak "stalnu zloupotrebu ovlasti libijskog predsjednika" u otvorenom pismu upućenom predsjedniku Sarkozyju, prvog dana posjete libijskog lidera Muamera Gadafija Francuskoj.
Saradnja između Francuske i Libije "ima bi smisla samo ako proizilazi iz poštivanja ljudskih prava u Libiji", navodi se u pismu ove organizacije, koje su potpisale Libijska liga za ljudska prava u egzilu i Euromediteranska mreža za ljudska prava.

Dakle, "zloupotrebe ovlasti su stalne u ovoj zemlji", navodi se u pismu FIDH-e, koja dodaje da "prosječna plaća od 1981. pa do danas u Libiji iznosi 150 eura mjesečno".

"Libija je u posljednje tri decenije poznata kao zemlja čija vlast poduzima i direktno tolerira teška kršenja ljudskih prava, čije su strukture vlasti spremne na svaku zloupotrebu "režima koji prakticira nasilje i zastrašivanje", navodi ova organizacija.

Libijski režim je poznat po "izuzetnoj koncentraciji" vlasti oko predsjednika "Gadafija, koga narod nikada nije izabrao", navodi ova organizacija.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.