Svijet
0

Otvorena vatra na avion s američkim senatorima u Iraku

FENA
Foto: AFP; Richard Shelby
Foto: AFP; Richard Shelby
Američki vojni avion koji je prevozio trojicu američkih senatora i jednog člana Zastupničkog doma našao se pod vatrom u četvrtak navečer i bio je prisiljen praviti akrobatske manevre dok je napuštao Bagdad i kretao se ka jordanskoj prijestonici Amanu.

U avionu su se nalazili senator James Inhofe, senator Mel Martinez, zastupnik Bud Cramer, te senator Richard Shelby.

"Naš avion je napuštao Irak kad je na njega otvorena vatra i to je bilo jako blizu, to je nešto s čime se naši muškarci i žene suočavaju svaki dan. Posada aviona bila je sjajna i odajem im sva priznanja za način na koji su se bavili situacijom", izjavio je zastupnik Bud Cramer, demokrata iz Alabame.

Senatori Mel Martinez, republikanac iz Floride, Richard Shelby, republikanac iz Alabame, i James Inhofe, republikanac iz Oklahome, također su bili u avionu.

Multinacionalne snage u Iraku navode u saopćenju objavljenom u petak da je posada aviona C-130 "izbacila toplotne hice kao protumjeru i izvela je standardne manevre izbjegavanja. Avion, posada i putnici sigurno su okončali let".

Shelby je izjavio za televizijsku stanicu WVTM u Birminghasmu u Alabami da su rakete "promašile za dlaku".

"Gledao sam kroz prozor, veoma mali prozor, i vidio sam granatu ili nešto slično. Potom sam vidio plamen. Naš avion počeo je manevrisati i mijenjati pravce leta", izjavio je Shelby u telefonskom razgovoru iz Amana, gdje je avion sigurno sletio.