|

Otvorena najveća džamija u zapadnoj Evropi

Otvorena najveća džamija u zapadnoj Evropi
0
F
FENA
18.12.2010. u 14:59
9
komentara
0

dijeljenja
Otvorena najveća džamija u zapadnoj Evropi Foto: EPA
U Rotterdamu je otvorena najveća džamija u zapadnoj Evropi, s dva minareta visoka po 50 metara, koja može primiti 3.000 ljudi, saopćile su gradske vlasti.
Vrpcu je presjekao Ahmed Abutaleb, gradonačelnik Rotterdama, drugog po veličini gradu u Holandiji.

"Nadamo se da će ovo zdanje postati centar dobročinstva, uzajamnog razumijevanja gdje će svi imati pristup", naveo je Abdelrazak Butaher, predsjednik upravnog odbora džamije u saopćenju poslanom u petak agenciji France Presse.

Izgradnja džamije je počela 2003. godine i trajala je sedam godina umjesto dvije koliko je prvobitno predviđeno, zbog protivljenja lokalne ksenofobne stranke.

Prvi sprat džamije, koji se prostire na više od 2.000 kvadratnih metara i ima kupolu visoku 25 metara, posvećen je molitvi i rezerviran je za muškarce. Žene mogu da čuju i vide imama s drugog kata kroz otvore na podu, rekao je glasnogovornik fondacije koja upravlja džamijom.

U prizemlju i na trećem spratu nalaze se školski centar i knjižara.

Izgradnja džamije počela je 2003. godine i trajala je sedam godina umjesto dvije koliko je prvobitno predviđeno, zbog protivljenja lokalne stranke. Izgradnju je uglavnom finansirala fondacija Al-Maktoum šeika Mohammeda bin Rashida al-Maktouma, ministra finansija Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Oko 20 posto od 16,5 miliona stanovnika Holandije su stranci, od kojih je većina porijeklom iz muslimanskih zemalja kao što su Maroko, Turska i Indonezija.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...