Maribor
0

Otvorena kosturnica žrtava poratnih likvidacija

FENA
Na mariborskom groblju Dobraviu utorak je otvorena kosturnica u koju će se položiti oko tisuću posmrtnih ostataka žrtava ratnih i poratnih likvidacija iz tog dijela Slovenije, pronađenih pri ekshumaciji više masovnih grobnica proteklih godina.

Na otvorenju kosturnice nazočili su neki dužnosnici Vlade u odlasku Janeza Janše, povijesni stručnjaci za to razdoblje, viktimolozi i pravnici.

Otvorenje kosturnice na simboličan je način važno ne samo za pomirbu među samim Slovencima nego i kao iskazivanje suosjećanja prema žrtvama u međunarodnom prostoru, izjavio je u toj prigodi povjesničar Jože Dežman.

U gradnju kosturnice slovenska Vlada je uložila 290.000 eura, a mariborska općina prostor je ustupila besplatno.

Suvremeno koncipirana kosturnica nalazi se u blizini tzv. Piramide pomirenja, prvoga simboličnog spomenika nacionalne pomirbe, podignuta još 1990.

Kosturnica je namijenjena samo slovenskim žrtvama ratnih i poratnih likvidacija. Na groblju Dobravi pokopano je u zajedničkoj grobnici i više tisuća hrvatskih žrtava poratnih likvidacija iz 1945., čiji su ostatci pronađeni pri djelomičnoj ekshumaciji negdašnjeg protutenkovskog rova oko Maribora u blizini Teznog.