Svijet
0

Otvorena birališta u Kazahstanu

FENA
U Kazahstanu su rano jutros otvorena birališta na parlamentarnim izborima za koje se očekuje da će proširiti zastupljenost demokrata u donjem domu parlamenta.

Pravo glasa u ovoj naftom bogatoj centralnoazijskoj zemlji ima 9.328.805 glasača. Oni će moći glasati do 20 sati po lokalnom vremenu na 56 biračkih mjesta, javila je Al Jazeera.

Sva poslanička mjesta u parlamentu trenutno zauzima stranka Nur Otan (Svjetlost domovine) predsjednika Nursultana Nazarbayeva.

Nakon izbora stranka će ustupiti pobjedničkoj stranci svoju potpunu kontrolu nad parlamentom u skladu s novim pravilima osmišljenim za postepenu reformu zemlje.

Glasački listići su štampani na dva jezika, ruskom i nacionalnom kazahstanskom. Stranka Nur Otan imati će još šest rivala, i to Demokratsku stranku Ak Zhol, Komunističku narodnu partiju Kazahstana, Stranku kazahstanskih patriota, Adilet, Aujl i Nacionalnu socijal-demokratsku partiju.

U skladu s novim zakonom iz 2007. godine stranka koja se nalazi na drugom mjestu po dobijenim glasovima imat će prava na zastupnička mjesta u parlamentu, bez obzira na to da li će dobiti sedam posto glasova potrebnih za ulazak u parlament.

Međutim, očekuje se da će vladajuća stranka pobjediti na izborima, a jedna anketa pokazuje da će Nur Otan osvojiti više od 80 posto glasova, što je malo manje od 88 posto koje je osvojila na prethodnim izborima 2007. godine.

Kazahstanski predsjednik rekao je da je više od 1.000 izbornih posmatrača iz cijelog svijeta prisutno u zemlji ove sedmice, i dodao da su učinjene "sve neophodne stvari za otvorene i poštene izbore".

Nazarbajev je izrazio uvjerenje da će "građani Kazahstana birati, kao i uvijek, za stabilnost i mir u zemlji".