{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvorena Arctic Frontiers konferencija: Glavni krivac za globalno zagrijavanje je čovjek

Klix.ba
23.1.2018. u 10:43
6
20
Otvorena Arctic Frontiers konferencija: Glavni krivac za globalno zagrijavanje je čovjek
6
Otvorena Arctic Frontiers konferencija: Glavni krivac za globalno zagrijavanje je čovjek
Foto: Buka
Međunarodna Arctic Frontiers konferencija o klimatskim promjenama u svijetu otvorena je 22. januara u Tromsu, na sjeveru Norveške nadomak Polarnog kruga, a u njoj učestvuje 3.000 ljudi iz cijelog svijeta, javlja Buka.
Organizatori smatraju da dok su širom svijeta sve snažnija previranja, Arktik opstaje kao mjesto saradnje i miroljubive komunikacije. Kako bi se njegovali dobrosusjedski odnosi na sjeveru, naročito je važna naučna saradnja. Nepregledni okean koji čini najveći dio arktičke oblasti nosi ogroman potencijal, ali isto tako predstavlja i prijetnju.

Dodaju i da je, s obzirom na to da se sve veći dijelovi okeana počinju koristiti, veoma važno na koji način komuniciramo i provodimo potragu i spašavanje. Još važnije je kako da osiguramo produktivne i zdrave okeane. Održiv razvoj okeana je od naročitog značaja. Održiv poslovni razvoj je također ključ za snažna arktička društva.

Međusobno povezivanje ovih društava, ali i približavanje ideja, znanja, tehnologije i kapitala iz drugih dijelova svijeta pitanje je od naročitog značaja za Politiku arktičkog pograničnog područja u 2018. godini. U 2018. godini program Politike arktičkog pograničnog područja obuhvata pet glavnih sesija sa sljedećim radnim naslovima: Stanje na Arktiku, Tehnologija i povezanost, Snažna arktička društva i poslovni razvoj, Zdravlje i produktivnost okeana, Industrija i ekologija.

Među govornicima na konferenciji su ministrica vanjskih poslova Norveške Ine Eriksen Søreide koja je i govorila na uvodnom panelu s kolegom Mikaelom Dambergom, ministrom inovacija u Vladi Švedske, Åsom Larsson-Blind, predsjednicom Sami vijeća Švedske, Antje Boetius, direktoricom Alfred Wegener Institute Helmholtz Centra za pomorsko i polarno istraživanje iz Njemačke, koji je moderirao Stephen Sackur, poznati novinar BBC-a, domaćin popularnog Hard talk programa.

Više od 70 govornika, eminentnih stručnjaka, učestvuje na konferenciji koja će trajati pet dana, s posebnim osvrtom na ulogu i položaj mladih, kao i uslov za pokretanje novih biznisa, prenosi Buka.

Arctic Frontiers organizacija nominovana je nedavno za Nobelovu nagradu.

Po pozivu i uz pomoć Ambasade Norveške u Bosni i Hercegovini, urednik magazina Buka Aleksandar Trifunović prati ovu konferenciju kao jedini novinar s Balkana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: