Svijet
0

Otvoren samit EU

FENA
Evropski samit na koji su lideri Evropske unije pozvani da potvrde plan borbe za zaštitu klime počeo je u četvrtak poslije podne.

Šefovi država i vlada 27 zemalja treba da dovrše svoj plan ekonomske obnove vrijedan 200 milijardi eura, što je 1,5 posto evropskog bruto proizvoda.

Oni treba da navedu koje garancije su spremni dati Irskoj kako bi do novembra 2009. godine organizirala novi referendum o Lisabonskom ugovoru koji bi omogućio proširenoj Evropskoj uniji da bolje funkcionira, javio je AFP.

Pred početak samita, njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je nadu da će se postići dogovor o klimatsko-energetskom paketu, te je podržala plan Evropske komisije za gospodarski oporavak, prenijele su agencije.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, pod čijim se predsjedavanjem samit održava, pozvao je čelnike EU-a da prevaziđu razlike i postignu dogovor o paketu mjera protiv globalnog zagrijavanja. "Evropa nema izbora nego postići dogovor", rekao je Sarkozy prije početka samita.

S druge strane, talijanski premijer Silvio Berlusconi zaprijetio je vetom ako Italija ne dobije tražene ustupke, istaknuvši kako se odluke o klimi ne mogu donositi za vrijeme ekonomske krize.

Sastanak na vrhu započeo je tradicionalnim susretom evropskih čelnika s predsjednikom Evropskog parlamenta Hansom-Gertom Poetteringom.

Nakon toga na prvoj radnoj sjednici počinje rasprava o pitanju dovršetka ratifikacije Lisabonskog ugovora, zatim o klimatsko-energetskom paketu te o finansijskim i gospodarskim pitanjima, odnosno o planu za oporavak evropskog gospodarstva, koje već uveliko osjeća posljedice finansijske krize.

Što se tiče Lisabonskog ugovora, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso rekao je pred samit za irski radio RTE da je moguće dati Irskoj pravno obavezujuća jamstva oko pitanja koja izazivaju zabrinutost njezinih građana.

"Ono što je moguće, mislim, jeste dati Irskoj pravno obavezujuća jamstva da će oni strahovi koje su izrazili Irci na referendumu biti uzeti u obzir", rekao je.

Irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin izjavio je u četvrtak u Dublinu da njegova zemlja razmišlja o organizaciji drugog referenduma o prihvatanju Lisabonskog sporazuma, ali samo ako dobije "zadovoljavajuće" garancije svojih evropskih partnera.