{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoren samit EU-Afrika u Lisabonu

F
FENA
8.12.2007. u 12:49
0
0
Otvoren samit EU-Afrika u Lisabonu
0
Otvoren samit EU-Afrika u Lisabonu
Drugi samit EU-Afrika otvoren je u subotu u Lisabonu, u prisustvu 70 šefova država i vlada među kojim je i kontroverzni predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe.
Nakon prvog samita održanog 2000. godine u Kairu, ovaj samit ima ambiciju da otvori novu eru uspostavljajući istinsko "partnerstvo" između dva kontinenta, u trenutku kada Afrika izaziva apetite divova s juga, naročito Kine.

"Ovaj samit je samit jednakih. Mi smo ovdje svi jednaki", izjavio je portugalski premijer i predsjedavajući Evropske unije Jose Socrates na svečanom otvaranju. On je potvrdio da će ovaj samit otvoriti "nešto novo između Evrope i Afrike".

"Moramo razgovarati o svemu, kazao je on. O temama oko kojih ćemo se lako dogovoriti, ali i o onima o kojim je teško postići sporazum, kao što je situacija u Darfuru, sporazumi o ekonomskom partnerstvu, ljudska prava i upravljanje".

Sudanski predsjednik Omar el-Bechir prisustvuje samitu.

Veliku Britaniju predstavlja samo jedan član Doma lordova, vlade Gordona Browna koji je odbio da sjedi za istim stolom s predsjednikom Mugabeom, koji je pod evropskim sankcijama zbog kršenja ljudskih prava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: