Svijet
0

Otvoren Samit Afričke unije uz prisustvo Mugabea

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Samit Afričke unije otvoren je u ponedjeljak ujutro u egipatskom turističkom mjestu Sharm el-Sheikhu, uz prisustvo dugogodišnjeg vladara Zimbabvea Roberta Mugabea.

Očekuje se da čelnici afričkih zemalja tokom dvodnevnog samita raspravljaju o političkoj krizi u Zimbabveu

Mugabe je položio zakletvu kao predsjednik u šestom mandatu nakon žestoko kritiziranoga drugog kruga predsjedničkih izbora u kojima je bio jedini kandidat.

Njegov suparnik Morgan Tsvangirai povukao se iz izbora održanih u petak nakon što su grupe za ljudska prava saopćile da su se njegove pristalice našle na meti brutalnoga državnog nasilja.

Neki afrički lideri nisu skloni, međutim, kritici Mugabea i pozvali su predsjednika Zimbabvea i opoziciju da se angažiraju u dijalogu, javio je AP.

Vijeće za mir i sigurnost (CPS) Afričke unije (AU), tijelo zaduženo za prevenciju sukoba, nakon dugotrajnog razgovora o krizi u Zimbabveu nije donijelo dan ranije deklaraciju o situaciji koja cijelu organizaciju dovodi u neugodan položaj, javlja AFP.

Nakon trosatne rasprave iza zatvorenih vrata, članovi CPS-a su u nedjelju navečer odlučili prebaciti pitanje Zimbabvea na samit šefova država i vlada koji počinje u ponedjeljak ujutro u Sharm el-Sheikhu.

"Razmijenjena su stajališta o Zimbabveu", rekao je novinarima El Ghassim Wane, glasnogovornik Komisije AU-a.

"Vijeće je razmotrilo najnovije događaje u toj zemlji, dok će na razini šefova država sigurno doći do rasprave, pa će odluka biti donesena na razini konferencije Unije", kazao je.