{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoren Samit Afričke unije uz prisustvo Mugabea

F
30.6.2008. u 11:44
0
0
Otvoren Samit Afričke unije uz prisustvo Mugabea
0
Otvoren Samit Afričke unije uz prisustvo Mugabea
Foto: Reuters
Samit Afričke unije otvoren je u ponedjeljak ujutro u egipatskom turističkom mjestu Sharm el-Sheikhu, uz prisustvo dugogodišnjeg vladara Zimbabvea Roberta Mugabea.
Očekuje se da čelnici afričkih zemalja tokom dvodnevnog samita raspravljaju o političkoj krizi u Zimbabveu

Mugabe je položio zakletvu kao predsjednik u šestom mandatu nakon žestoko kritiziranoga drugog kruga predsjedničkih izbora u kojima je bio jedini kandidat.

Njegov suparnik Morgan Tsvangirai povukao se iz izbora održanih u petak nakon što su grupe za ljudska prava saopćile da su se njegove pristalice našle na meti brutalnoga državnog nasilja.

Neki afrički lideri nisu skloni, međutim, kritici Mugabea i pozvali su predsjednika Zimbabvea i opoziciju da se angažiraju u dijalogu, javio je AP.

Vijeće za mir i sigurnost (CPS) Afričke unije (AU), tijelo zaduženo za prevenciju sukoba, nakon dugotrajnog razgovora o krizi u Zimbabveu nije donijelo dan ranije deklaraciju o situaciji koja cijelu organizaciju dovodi u neugodan položaj, javlja AFP.

Nakon trosatne rasprave iza zatvorenih vrata, članovi CPS-a su u nedjelju navečer odlučili prebaciti pitanje Zimbabvea na samit šefova država i vlada koji počinje u ponedjeljak ujutro u Sharm el-Sheikhu.

"Razmijenjena su stajališta o Zimbabveu", rekao je novinarima El Ghassim Wane, glasnogovornik Komisije AU-a.

"Vijeće je razmotrilo najnovije događaje u toj zemlji, dok će na razini šefova država sigurno doći do rasprave, pa će odluka biti donesena na razini konferencije Unije", kazao je.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: