{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvoren prvi njemački centar za islamsku teologiju

S
18.1.2012. u 15:40
0
2
Otvoren prvi njemački centar za islamsku teologiju
0
Otvoren prvi njemački centar za islamsku teologiju
Foto: Deutsche Welle
U Njemačkoj živi više od četiri miliona muslimana, ali tek sada postoji mogućnost studiranja islamske teologije. Time se želi spriječiti da imami obrazovani u inozemstvu šire radikalne ideje po Njemačkoj.
Islam je dio Njemačke, izjavio je savezni predsjednik Christian Wulff 2010. godine. Time je htio doprinijeti smirivanju rasprave o toj temi. Naime, neki Nijemci kažu da samo kršćanstvo pripada njemačkoj kulturi, drugi strahuju da bi imami koji često dolaze iz Turske i rijetko govore njemački, mogli biti pod stranim utjecajem. Njemačka savezna vlada je zato prije dvije godine odlučila stvoriti nove institute za islamsku teologiju na četiri njemačka univerziteta. Cilj je, među ostalim, ponuditi izobrazba imama u Njemačkoj, piše Deutsche Welle.

Univerzitet u Tübingenu na jugozapadu Njemačke kao prvi njemački univerzitet od oktobra 2011. nudi studijski Odsjek islamske teologije. Ovih dana je taj Odsjek i službeno otvoren svečanošću, a trenutno na tom Univerzitetu Islamsku teologiju studiraju 23 žene i 13 muškaraca. Studij traje osam semestara s mogućnošću stjecanja bachelor diplome.

I šerijatsko pravo


Rektor Univerziteta u Tübingenu Bernd Engler zalaže se za to da se muslimani u Njemačkoj obrazuju uravnoteženo. U jednom intervjuu za Deutschlandfunk izjavio je kako se radi o tome da se ponudi što obuhvatniji pregled strujanja u islamu i tu religiju prikaže u čitavoj njezinoj pluralnosti. On ne želi da obrazovanje imama bude glavna zadaća toga studijskog smjera.

"Ne želimo da u prvom planu bude obrazovanje propovjednika nego onih koji stoje na vrlo širokom temelju i koji teologiju mogu i zastupati. Zato je izobrazba imama zapravo sekundarni cilj"

Rektor Engler smatra važnijim obrazovanje pedagoga koji će kasnije moći u gimnazijama podučavati islamsku vjeronauku ili koji će se baviti potpuno drugim zanimanjima, primjerice u medijima i socijalnim ustanovama.

U sklopu studija se obrađuje i islamsko (šerijatsko) pravo. Ali, rektor Univerziteta u Tübingenu upozorava da se ne radi o propagiranju šerijatskog prava nego o "uravnoteženoj interpretaciji raznih pravnih škola". Jer, u pojedinim islamskim zemljama različito se primjenjuje šerijatsko pravo. Engler smatra da se kroz tu raznolikost može postići veća uravnoteženost.

Povjerenje islamskih zajednica

Rektor Engler ozbiljno uzima sumnjičavost dijela njemačkog pučanstva. "Mogu ih djelomice razumjeti, jer mnogi imaju malo kontakta s muslimanima i ne razumiju njihovu vjersku praksu. Odmah misle na burku i šerijatsko pravo i to na ono najlošije iz njega" Engler kaže da iz iskustva zna da su muslimani puno otvoreniji i misle puno pluralnije nego što se općenito misli. Osnivanje novog instituta na njegovom univerzitetu rektor Engler vidi kao šansu da se malo ozbiljnije shvataju vjerski osjećaji muslimana u Njemačkoj. Dodaje da je dobro da muslimani i njihova vjerska praksa prestanu biti u pozadini.

Postoji, međutim, opasnost da islamske zajednice ne prihvate imame obrazovane u Njemačkoj. Univerzitet u Tübingenu je zato osnovao Savjetodavno vijeće koje bi trebalo pomoći pri uspostavi povjerenja u islamskim zajednicama. U njemu su okupljeni predstavnici islamskih zajednica i organizacija. Rektor Engler se nada da će islamske zajednice prihvatiti imame obrazovane u Njemačkoj. Ukazuje na činjenicu da je prva generacija gastarbajtera željela imati imame iz Turske, ali da je već kod druge generacije došlo do male promjene. Za treću generaciju, u kojoj mnoga djeca više ne govore dobro turski, je važnije imati imame i vjeroučitelje obrazovane u Njemačkoj, smatra Engler.

Potreba za vjeroučiteljima

Kako bi sve to ostvario Univerzitet u Tübingenu će u idućih pet godina iz saveznog budžeta dobiti četiri miliona eura. Tokom ove godine će studijski smjer islamske teologije biti uspostavljen i na univerzitetima Osnabrück/Münster, Frankfurt/Giessen i Erlangen/Nürnberg. Za profesore i druge potrebe tog studijskog smjera Njemačka je izdvojila oko 20 miliona eura.

Sve veća potreba postoji za vjeroučiteljima. Njemačka pokrajina Sjeverno Porajnje i Vestfalija kao prva uvodi ove godine islamsku vjeronauku u svim školama. U čitavoj Njemačkoj islamsku vjeronauku želi pohađati oko 700.000 učenika. Za njih je potrebno oko 2.000 vjeroučitelja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: