Pripreme za evakuaciju
0

Otvoren novi front požara u prirodi u Australiji, hiljade ljudi bez struje

SRNA
Kompanije za prenos električne energije isključile su danas struju hiljadama ljudi, više od 100 škola je zatvoreno, a stanovnici ugroženih regiona pripremaju se za evakuaciju povodom otvaranja novog fronta požara u prirodi u Australiji.

Vatra je ovog mjeseca odnijela najmanje četiri života, opustošila oko milion hektara zemljišta i uništila više od 300 kuća.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Novi požar sa 50 pojedinačnih žarišta izbio je u državi Južna Australija, a zvaničnici su podigli nivo upozorenja na "katastrofalan", pošto je temperatura dostigla 42 stepena celzija.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

To znači da, u slučaju izbijanja požara, vatrogasci neće biti u stanju da ga lokalizuju, s obzirom na vremenske uslove.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

"Od izlaska Sunca do duboko iza ponoći, ova država prolazi kroz veoma teške uslove usljed požara", izjavio je Brenton Eden, pomoćnik šefa vatrogasne službe Južne Australije.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Vatra se približila vodovima za prenos električne energije, pa je mreža "SA Power Network" isključila struju za oko 10.000 mušterija.

Uz snažan vjetar koji raspiruje plamen, vlasti su upozorile stanovnike u blizini četiri požara da budu u pripravnosti ukoliko vatra počne brzo da se širi.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Požari koji zahvataju rastinje veoma su česti i opasni u Australiji tokom vrelog ljetnjeg perioda, ali je žestina ovogodišnjih požara iznenadila mnoge.

Vatra se širi po veoma suvom području poslije trogodišnje suše u dijelovima Novog Južnog Velsa, Queenslanda i Južne Australije. Stručnjaci kažu da je situacija pogoršana usljed klimatskih promjena.