Brutalna industrija
418

Otvoren kineski festival psećeg mesa uprkos negodovanjima

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Zloglasni kineski festival psećeg mesa otvoren je u srijedu uprkos glasinama da će vlasti ove godine zabraniti organizaciju.

Nakon najava da bi vlasti mogle zabraniti pseće meso na festivalu u gradu Yulin, grupe za zaštitu životinja su saopćile da su prodavci i zvaničnici postigli kompromis koji određuje da se samo dva psa mogu nalaziti na štandu.

No, na nekim štandovima glavnog tržišta Nanqiao nalazilo se više ubijenih i oguljenih pasa, s krutim repom, žutom kožom, zatvorenim očima i ustima.

Osim štandova sa psima, prodavci su prodavali goveđe i svinjsko meso. Na nekim štandovima su prodavani samo određeni dijelovi pasa.

Na festivalu je bilo veliko prisustvo policije, kao i izvan tržnice, na svim raskrsnicama.

"Uprkos činjenici da ne postoji zabrana za svo pseće meso, izgleda da je festival ove godine manji. To znači da je manje pasa ubijeno u ovoj okrutnoj industriji", rekla je Irene Feng iz Animals Asia.

Hiljade pasa tradicionalno je ubijeno tokom festivala u uslovima koje aktivisti opisuju kao brutalne. Pse su tukli i kuhali žive u uvjerenju da je meso ukusnije što su više uplašeni.