Svijet
0

Otvoren arapski samit u Damasku

FENA
U Damasku je u subotu otvoren arapski samit u odsustvu polovine šefova država članica Arapske Lige, naročito saveznica Washingtona u regiji, nezadovoljnih ulogom Sirije u političkoj krizi u Libanu.

Osim domaćina samita, sirijskog predsjednika Bachara al-Assada, samitu prisustvuju šefovi država Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sudana, Tunisa, Alžira, Mauritanije, Komorskih otoka, Kuvajta, Katara i Libije, kao i predsjednik Palestinske vlasti Mahmud Abbas. Arapska liga broji 22 člana.

Liban, čiji je premijer Fouad Siniora optužio u petak Siriju da igra "važnu ulogu" u političkoj blokadi koja sprečava izbor novog predsjednika, bojkotira samit.

Delegacije nižeg ranga predstavljaju Egipat, Saudijsku Arabiju i Jordan, glavne arapske saveznice Washingtona.

Liban je već godinu dana u teškoj političkoj krizi zbog dubokih neslaganja između većine koju podržavaju mnogobrojne zapadne zemlje i Saudijska Arabija i opozicije, koju predvodi šiitski Hezbollah uz podršku Damaska i Irana.

Šef sirijske diplomatije Walid Mouallem optužio je SAD, koji je nagovorio Arape da ne prisustvuju samitu u znak protesta protiv miješanja Damaska u libanske stvari, da je pokušao da sabotira samit.