Svijet
0

Otvaranje tri pregovaračka poglavlja za Tursku krajem juna

FENA
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steimeier izjavio je u ponedjeljak u Ankari da je otvaranje tri nova poglavlja za priključenje Turske Evropskoj uniji (EU) predviđeno za kraj juna, te zatražio od Turske više reformi.

"Želim naglasiti da je prema našim planovima 26. juni rok za otvaranje pregovaračkih poglavlja", rekao je Steinmeier na konferenciji za štampu, čija zemlja trenutno predsjedava EU-om.

"Nadam se da nema alternative za nastavak procesa demokratskih reformi i kretanja Turske na putu ka EU", nastavio je on, a potom pobrojao sve reforme koje Bruxelles očekuje od Turske.

On je posebno zatražio izmjenu člana 301 krivičnog zakona, koji kažnjava "uvredu nacionalnog identiteta", zbog čega su sudski gonjeni mnogobrojni intelektualci.

"Što se tiče Kipra, zaista nas zabrinjava činjenica da očekivani pomaci nisu učinjeni", rekao je ministar. "Žalosno je da protokol nije ratificiran i da nikakav napredak nije zabilježen vezano za direktnu trgovinu s Južnim Kiprom", rekao je on.