Godišnjica napada na SAD
0

Otvaranje memorijalnog centra u Pentagonu

Sarajevo-x.com
Na današnji dan, nakon tačno sedam godina od terorističkog napada Al'Qaede na SAD, u Washingtonu se otvara veliki memorijalni centar Pentagon u spomen žrtvama napada.

"Centar Pentagon Memorial dizajnirali su Keith Kaseman i Julie Beckman, i unijeli su mnogo emocija i ljubavi u ono što će postati mjesto potpuno drugačije od ostalih, baš kao što je i 11. septembar 2001. bio dan drugačiji od ostalih", navodi se u poruci predsjednika Georga Busha američkoj javnosti.

Vjeruje se da su napade 11. septembra 2001. izvršili pripadnici terorističke organizacije Al'Qaeda koji su oteli četiri američka putnička aviona.

Dva aviona udarila su u nebodere Svjetskog Trgovačkog Centra (WTC) u New Yorku, jedan je udario u Pentagon, sjedište Ministarstva odbrane SAD-a u Virginiji, a četvrti se srušio u državi Pennsylvaniji.

Broj žrtava ovih napada kreće se oko 3000, a veliki broj njih nikad nije identificiran.

Okolnosti i krivica za napade od 11. septembra nikad nisu do kraja rasvijetljene, a analiza javnog mnijenja iz augusta 2004. godine pokazala je da polovina stanovništva grada New Yorka (49.3%) i oko 41% stanovništva države New York vjeruju da je američki državni vrh unaprijed znao da su napadi planirani i da nije poduzeo ništa da to spriječi.