Borba protiv nepismenosti
0

Otvara se sve više internata za djevojke iz marokanskih sela

Sarajevo-x.com
U srcu snijegom prekrivenih planina Atlas, u centralnom Maroku, postoji internat za djevojke, koji se bori protiv siromaštva i nepismenosti. Ima više od 300 takvih škola u Maroku, a još 30 je u izgradnji. Internati su sada dom za 16.700 djevojaka, koje uglavnom dolaze iz sela i žive daleko od svojih porodica, kako bi se školovale.

"Kriteriji za primanje u internat su jednostavni: siromaštvo i udaljenost. Komitet pregleda aplikacije i djevojke se biraju uglavnom po tome", rekla je nadstojnica internata u AIn Leuhu, Souad Arkani.

Uprkos reformama koje je proveo kralj Mohammad VI 2004. godine, žene su i dalje u lošijoj poziciji od muškaraca. U konzervativnim zonama, samo jedna od dvije djevojčice završi osnovno obrazovanje, a samo jedna od deset ode u srednju školu.

Kralj je predstavio internate za djevočice i dječake 1999. godine.

"Moji roditelji žive daleko, ali zahvaljujući internatu, ja imam dom i mogu da studiram u dobrim uslovima", rekla je jedna od djevojaka iz internata, Khadija.

Internat ima jasno definisan program. Počinje se ujutru zajedničkim doručkom, zatim odlazak u školu, ručak, a potom slijede učenje i vanškolske aktivnosti. Svjetla se gase u deset naveče.

Ovi internati su uglavnom finansirani sredstvima Ministarstva za razvoj kao i od pomoći lokalnih nevladinih i dobrotvornih organizacija. Uprkos otežanim okolnostima, više od polovine djevojaka krene na univerzitet, a 80 posto djevojaka završi studije.

Ukupna nepismenost djevojaka iz ruralnih krajeva je sa 64 posto spala na 40 posto.