{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvara se sve više internata za djevojke iz marokanskih sela

S
8.11.2011. u 12:21
0
2
Otvara se sve više internata za djevojke iz marokanskih sela
0
Otvara se sve više internata za djevojke iz marokanskih sela
U srcu snijegom prekrivenih planina Atlas, u centralnom Maroku, postoji internat za djevojke, koji se bori protiv siromaštva i nepismenosti. Ima više od 300 takvih škola u Maroku, a još 30 je u izgradnji. Internati su sada dom za 16.700 djevojaka, koje uglavnom dolaze iz sela i žive daleko od svojih porodica, kako bi se školovale.
"Kriteriji za primanje u internat su jednostavni: siromaštvo i udaljenost. Komitet pregleda aplikacije i djevojke se biraju uglavnom po tome", rekla je nadstojnica internata u AIn Leuhu, Souad Arkani.

Uprkos reformama koje je proveo kralj Mohammad VI 2004. godine, žene su i dalje u lošijoj poziciji od muškaraca. U konzervativnim zonama, samo jedna od dvije djevojčice završi osnovno obrazovanje, a samo jedna od deset ode u srednju školu.

Kralj je predstavio internate za djevočice i dječake 1999. godine.

"Moji roditelji žive daleko, ali zahvaljujući internatu, ja imam dom i mogu da studiram u dobrim uslovima", rekla je jedna od djevojaka iz internata, Khadija.

Internat ima jasno definisan program. Počinje se ujutru zajedničkim doručkom, zatim odlazak u školu, ručak, a potom slijede učenje i vanškolske aktivnosti. Svjetla se gase u deset naveče.

Ovi internati su uglavnom finansirani sredstvima Ministarstva za razvoj kao i od pomoći lokalnih nevladinih i dobrotvornih organizacija. Uprkos otežanim okolnostima, više od polovine djevojaka krene na univerzitet, a 80 posto djevojaka završi studije.

Ukupna nepismenost djevojaka iz ruralnih krajeva je sa 64 posto spala na 40 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: