Otkriveno
0

Otrovali se roditelji heroja koji je spašavao Jevreje

Sarajevo-x.com
Majka i očuh Raoula Wallenberga, Šveđanina koji je u Drugom svjetskom ratu od nacističke ruke spasio na hiljade Jevreja, izvršili su samoubistvo 34 godine nakon njegovog nestanka, potvrdila je sestra ovog heroja u ponedjeljak.

Wallenberg je u trenutku nacističke okupacije Budimpešte radio kao diplomata te uspio spasiti na desetine hiljada Jevreja za koje je bio predviđen odlazak u koncentracione logore. Nestao je 17. januara 1945., a njegova sudbina i danas je misterija.

Polusestra ovog heroja, Nina Lagergren, za švedske medije je izjavila da su se Raoulovi roditelji ubili popivši preveliku dozu pilula još u februaru 1979.

"Bilo im je veoma teško da izađu na kraj s tim što nikad nisu pronašli Raoula", ispričala je Lagergren sa list Svenska Dagbladet.

Wallenberg je Jevrejima masovno obezbjeđivao švedske pasoše i plaćao mađarskim fašistima i nacistima da ih poštede. Podržavale su ga njegova matična zemlja, ali i SAD. Nakon pada nacističkog režima uhapsile su ga sovjetske vlasti i vjeruje se da su ga odveli u zatvor negdje u Rusiju.

Tvrdili su da je umro 1947., ali njegovo tijelo nikada nije pronađeno. Decenijama su eksperti širom svijeta tražili bilo kakav trag, posebno jer se govorkalo da bi još mogao biti živ. Danas bi mu bilo 96 godina.