{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otpuštena dva namještenika State Departmenta zbog gledanja Obaminih podataka

F
21.3.2008. u 09:42
0
0
Otpuštena dva namještenika State Departmenta zbog gledanja Obaminih podataka
0
Otpuštena dva namještenika State Departmenta zbog gledanja Obaminih podataka
Vlada Sjedinjenih Država objavila je da su dva namještenika Državnog tajništva otpuštena s posla zbog toga što su neovlašteno pregledavali dokumente koji se odnose na pasoš Baracka Obame, senatora iz Illinoisa koji se natječe za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke.
Protiv jednog namještenika Državnog tajništva koji je bio umiješan u ovoj incident izrečene su disciplinske mjere.

Glasnogovornik izbornog štaba Baracka Obame izjavio je da je riječ o 'upravo šokantnom prekršaju sigurnosnih propisa, kao i osobne privatnosti', te je zatražio da vlada objavi dodatne podrobnosti o ovom slučaju.

Državno je tajništvo objavilo da su trojica namještenika bili honorarni djelatnici, koji su zloupotrijebili svoja ovlaštenja u vezi s dokumentima koji se odnose na putovnice građana.

Kompjuterizirani sistem registrira sve pokušaje da se pregledaju dokumenti vezani uz pasoše javnih osoba. Od početka ove godine registrirana su tri takva pokušaja. Kazne su izrečene nakon što troje djelatnika nije moglo objasniti zbog čega su pregledali dokumente koji se odnose na Baracka Obamu.

Glasnogovornik Državnog tajništva Sean McCormack izjavio je da 'nema indicija da je ovaj slučaj politički motiviran'. McCormack je rekao kako se čini da ništa osim "nerazborite znatiželje" nije bilo uključeno u tri zasebna slučaja upada u privatne osobne podatke senatora iz Illinoisa.

Nisu objavljena imena kažnjenih djelatnika.

Vlada je o ovom slučaju obavijestila Obamu jučer, a danas će ga u Kongresu Sjedinjenih Država i osobno informirati o ovom incidentu.

Izborni štab Baracka Obame zatražio je od Državnog tajništva da objasni zbog čega je prošlo toliko vremena od otkrivanja ovog slučaja pa do obavještavanja javnosti o njemu, te pozvao na provođenje cjelovite istrage.

Državno je tajništvo saopćilo da su Obamini dokumenti neovlašteno bili pregledavani 9. januara, 21. februara i 14. marta ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: