Moqtada al-Sadr
0

"Otpor će se nastaviti, ali bez oružanih borbi"

FENA
Otpor stranim snagama nastavit će se sve dok ne napuste Irak, ali neće biti oružane borbe, rekao je šiitski vjerski vođa Moqtada al-Sadr tokom prvoga javnog pojavljivanja nakon dvije godine.

Radikalni šiitski imam Moqtada al-Sadr najavio je da će nastaviti pružati otpor Amerikancima i pripadnicima koalicijskih snaga sve dok ne napuste Irak.

"Mi smo odložili oružje i nećemo ga upotrijebiti posebno protiv iračkih vojnika. Ali otpor se nastavlja prema stranim snagama koje su izvršile invaziju na našu zemlju. Doduše, postoji ekonomski, politički i kulturni otpor", izjavio je Al-Sadr u Ankari gde je doputovao iz Irana.

Irački vjerski vođa se u međuvremenu susreo s turskim predsednikom Abdullahom Gulom i premijerom Recepom Tayipom Erdoganom, ali nakon tih razgovora nije izdano saopćenje niti je održana konferencija za novinare.

Al-Sadr je u subotu u Istanbulu imao susret sa grupom od 70 izbjeglica iz Iraka, prenio je najtiražniji turski dnevni list "Hurriyet" u nedjelju.

Moqtada al-Sadr i njegova Mahdijeva vojska su nakon 2003. godine bili sinonim šiitskog otpora stranim vojnicima u Iraku. Njegovo ime je dovođeno u vezu s mnogim krvoprolićima u Bagdadu.

Vjerski vođa je, međutim, prošle godine, bez objašnjenja, suspendirao svoje oružane aktivnosti i povukao se iz javnog života. Mnogi pripadnici njegove milicije završili su u zatvorima.

U Ankari se nezvanično saznaje da je Al-Sadr s liderima Turske "imao političke konsultacije" uoči parlamentarnih izbora u Iraku, koji treba da se održe krajem godine.

Turska bi mogla, kako se vjeruje u njegovoj delegaciji, pomoći u otvaranju dijaloga među političkim i vjerskim frakcijama u Iraku, koji se posljednjih mjeseci konačno našao na putu izlaska iz ratnog ćorsokaka.

Zvanična Ankara se zalaže za stabilnost i pomirenje političkih i vjerskih frakcija u susjednoj zemlji, prenijele su agencije.