Svijet
5

Otplata duga: Djevojke u Južnom Sudanu postaju "krvavi novac"

Anadolija
U zemlji jedne od najmlađih svjetskih nacija, Južnom Sudanu, odrastanje djevojaka ponekad je izuzetno teško jer veliki broj lokalnih zajednica na njih gleda kao na vrstu robe.

U provinciji Equatoria koja se nalazi na istočnom dijelu zemlje, u plemenu Lotuho, postoji praksa koja nalaže da ukoliko osoba iz jedne porodice ubije osobu iz druge, porodici preminulog poklanja se mlada djevojka kao nadoknada. 

"Ovakav način nadoknade je već tradicionalna praksa, a vjeruje se kako doprinosi pomirenju i boljim odnosima među porodicama", kaže u razgovoru za AA lokalni mještanin i pripadnik plemena Lohuto Benjamin Ohide. On također dodaje kako je ova praksa utemeljena na vjerovanju da će mlada djevojka koja ode u drugu porodicu, na taj način roditi djecu koju će odgojiti tako da ona budu zamjena za pokojnika. 

Povratak u porodicu zabranjen

Prema riječima Ohide, porodica pokojnika može odabrati bilo koju djevojku u dobi do 18 godina. A kada jednom bude odabrana, djevojka se zauvijek odvaja od svoje porodice, a povratak joj nikada nije dozvoljen. Od nje se očekuje da u potpunosti prihvati novu porodicu, a kada dođe vrijeme za udaju ona odlazi u novu. 

Kada je riječ o ovakvom načinu "iskupljivanja", Ohide dodaje kako u tom sistemu ne postoji alternativa. 

"Ne postoji drugi način naknade, ali se poglavice plemena zalažu za druge načine 'smirivanja odnosa' među porodicama", dodaje Ohide. 

Bez obzira na to što je ovakav način "saradnje" među porodicama poznata stvar u nekim dijelovima zemlje, nema preciznih podataka koji bi jasno pokazali oblike rodnog nasilja u provinciji Equatoria.

Francis Apiliga Lagu, glasnogovornik zdravstvene ustanove Health Link Južnog Sudana, koja se bavi rodno-uvjetovanim nasiljem, za AA kaže kako je do informacija o ovom problemu "vrlo teško doći jer žrtve rodno nasilje uglavnom prihvataju i ne prijavljuju ga".

"Zato je jako teško pratiti takve slučajeve", zaključuje Lagu te dodaje da još uvijek nije provedeno istraživanje o ovom problemu, ali da ga ustanova Health Link planira provesti na teritoriji provincije Equatoria. On također dodaje kako je istraživanje neophodno kako bi se moglo utvrditi pravo stanje, statistički podaci, broj porodica i osoba koje su zahvaćene problemom te kako one reaguju i prihvataju ga. 

Jane Gama Surur je majka koja živi u istočnom dijelu provincije Equatoria u gradu Toritu. Tokom razgovora za AA kaže kako je iskustvo "nadoknade" vrlo traumatično za cijelu porodicu. 

"Jako je bolno gledati kako vaše dijete 'mora platiti dug' za zločin koje nije počinilo. Takva praksa bolnija je za žene više nego za muškarce", kaže ona. 

Također dodaje kako je dodatni problem u svemu nepoštivanje i neuvažavanje mišljenja žena. 

"To je vrlo loša praksa koja mora završiti ili postepeno ili zakonski", kaže Surur. 

Sa ovom konstatacijom slaže se i Lagu koji smatra da je to je vrlo bolan proces, posebno za djevojke. 

"Ovakvom praksom djevojci se ne daje prilika da se obrazuje. Sa druge strane kada je riječ o obrazovanju, više pažnje usmjereno je na dječake nego na djevojčice", smatra Lagu. 

On dodaje kako nevladine organizacije rade na suzbijanju ovakvih dešavanja kroz kampanje putem radija, diskusije u emisijama, obučavanja policajaca, zdravstvenih radnika i drugih, a sve u cilju suzbijanja nasilja na spolnoj osnovi.

Zakon u pripremi

"U saradnji sa državnom vlasti podržavamo poglavice plemena koji promovišu zaustavljanje 'kompenzacije djevojkama' kroz sastanke i diskusije", zaključuje Lagu. 

Jednako posvećena pronalasku rješenja za okončanje sličnih tradicionalnih obreda je i vlada pokrajine Equatoria.

"Djevojke se ne smiju tako davati zbog zločina koje one nisu počinile. Zajedno sa poglavicama plemena nastojimo da to zaustavimo", kaže generalni direktor Ministarstva za ravnopravnost kulturu i socijalni razvoj Johnson Sebit Donaciano.

On je također pozvao i državne zastupnike da ubrzaju izradu zakona o zabrani tradicionalnih "naknada". Kazao je kako je takav zakon u izradi međutim, prema njegovim riječima, trebat će još dosta vremena do njegove primjene.